Начало Moto News Маркес: Един оспорван сезон е вълнуващ, но изисква и постоянна концентрация

Маркес: Един оспорван сезон е вълнуващ, но изисква и постоянна концентрация

73
0
Люис Хамилтън

Екипът на Хонда в MotoGP приключи лятната си ваканция и е готов за следващата надпревара от световния шампионат – на пистата Брно в Чехия. Марк Маркес оглавява генералното класиране със 129 точки, а Дани Педроса е пети със 103 след девет надпревари през един от най-оспорваните сезони в историята на първенството.

Хонда има една двойна победа в чешката Гран при – през 2013 г. Маркес държи рекорда за полпозишън – 1:54.596 мин, а Педроса – този на пистата с 1:56.027 мин. Марк е печелил два пъти на Брно – веднъж в Moto2 (2012 г.) и веднъж в MotoGP. Освен това се е качвал на подиума още три пъти, както и три пъти е бил най-бърз в квалификация на чешкото трасе.

Статистиката на Педроса също е забележителна: 4 победи (1 в 125 куб. см – през 2003-та, 1 в 250 куб. см – 2005 и 2 в MotoGP – през 2012 и 2014 г.), още 6 подиума и 2 първи позиции.

„Беше чудесно да си почина – ходих на море с няколко приятели, но използвах ваканцията и за да тренирам за втората част от шампионата”, сподели Маркес. „Един толкова оспорван сезон е вълнуващ, но има и сериозни изисквания. Трябва постоянно да си концентриран и непрекъснато да се стараеш да си на възможно най-добро ниво, да се адаптираш към всяка ситуация. Затова е добре, че имахме тест на Брно по време на лятната почивка, защото той ни позволи да поработим по мотора, както и да останем фокусирани върху задачите си.”

„Брно е чудесна писта, но и е една от най-натоварващите, с много смени на посоката, спускания и изкачвания. Ще се постараем да извлечем максимума от работата си досега и да се борим за подиум в неделя.”

Педроса също отбеляза, че четирите седмици, през които нямаше стартове от мотоциклетния шампионат, не преминаха изцяло в почивка. Той сподели, че тестът в средата на юли е бил много полезен за настройките на мотора.

„Аз лично тренирах в очакване на втората половина от сезона, но имах време и за ваканция. Хубаво е за малко да се изключиш, да презаредиш батериите. Сега нямам търпение за надпреварата на Брно. Имам чудесни спомени от там”, допълни той.