Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Матиачи защити стратегията на Ферари

Матиачи защити стратегията на Ферари

75
0
Фернандо Алонсо

Шефът на Ферари във Формула 1 Марко Матиачи защити стратегията на екипа си по време на Гран при на Сингапур.

– Можехме да постигнем по-добър резултат в състезанието, тъй като благодарение на бързата реакция на отбора след разочароващата надпревара на Монца, в Сингапур бяхме конкурентоспособни през целия уикенд. Темпото ни бе добро и благодарение на стратегията Фернандо [Алонсо] вървеше втори, но по-късно нещата ни се изплъзнаха в течение на надпреварата. Кими [Райконен] бе задържан в трафик и забавен от износване на гумите, така че въпреки добрия си старт, той не успя да навакса позиции. Колата за сигурност промени стратегическите ни предвиждания и повлия на изхода от състезанието за нас. Въпреки това твърдо вярвам, че единствената стратегия за победа е да разчитаме на силен автомобил. В Сингапур показахме знаци на прогрес. От тази гледна точка Сузука ще е много интересен тест, тъй като ще ни позволи по-дълбок поглед в развойния процес – обясни Матиачи.

Според него пилотите са извлекли каквото могат от F14 T и нарече стратегията „отлична”.

– Имаше различни фактори, които не можем да контролираме. Направихме най-доброто – допълни Матиачи.

Алонсо преди това също каза, че излизането на сейфти кара, а не стратегическа грешка, струва на Ферари възможността за подиум:

– Според мен стратегията бе добра. Ако имахме темпото на Мерцедес, щяхме да останем на пистата. Но скоростта ни не е такава. Просто излизането на кола за сигурност понякога помага, друг път не. Този път бе вторият вариант. Но бе добро състезание, добър уикенд и се борехме с лидерите, което бе изненада за нас. Надявам се така да продължим.

Инженерният директор Пат Фрай призна, че представянето и темпото на F14 T в Сингапур са били приятна изненада и продължи:

– Този сезон не се бяхме доближавали толкова до най-бързите. Техническите характеристики на трасето, развитието ни, талантът на пилотите ни и начинът на работа на колата с по-меките гуми са само някои от елементите, обясняващи добрата ни форма през изминалия уикенд. Тя е наистина много окуражаваща, но все още е недостатъчна за постигане целите на отбора. Жалко, че второто място се изплъзна на Фернандо заради сейфти кара. С Кими не успяхме да извлечем максимума от болида.