Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън с по-малък актив от очакваното, но открива и позитиви от уикенда...

Макларън с по-малък актив от очакваното, но открива и позитиви от уикенда в Италия

40
0
Дженсън Бътън

Осмо и десето място в Гран при на Италия – съответно на Дженсън Бътън и Кевин Магнусен – не бе резултатът, който отборът на Макларън очакваше да постигне на пистата Монца.

Рейсинг директорът Ерик Булие обаче заяви, че има позитиви и от този състезателен уикенд, макар крайният актив да е едва пет точки:

– Кевин направи наистина страхотен старт от пети на грида. Успя чисто да задмине Фелипе [Маса] в първи завой и зае втора позиция. След това кара добре, не допусна грешки, но не бе в състояние да удържи редица по-бързи болиди, които го задминаха в следващите 53 обиколки. В заключителните етапи той и Валтери [Ботас] водеха забележителен двубой и според нас бе малшанс да го накажат за нещо, което сметнахме за защитна маневра. Но решението на стюардите е окончателно и прати Кевин десети. Дженсън направи обичайното си контролирано състезание. Взехме едва пет точки – доста по-малко, отколкото очаквахме. Има обаче и положителни неща: и квалификационното, и състезателното ни темпо бяха силни. Както вече споменах, прогресът е сигурен.

Бътън също каза, че не е гонел точно такава позиция, но въпреки това надпреварата била удоволствие за него. Той съжали, че не е постигнал тази скорост в състезанието, на която се надявал.

– Ако се бяхме оказали на чиста писта, може би щеше да е по-добре. В трафик обаче на съперниците им бе по-лесно да ни изпреварват. Битката със [Серхио] Перес бе невероятна. В първия Лесмо влязохме един до друг, а това не се случва особено често. Жалко, че не успях да го изпреваря. Пробвах толкова пъти, но той бе наистина силен при спиране. За да го гоня в завоите, блокирах и предните, и задните колела – това създаваше проблеми при излизане от кривите. Бях на лимита и се получи великолепен екшън гума до гума. Надявам се на зрителите да им е било интересно – обясни англичанинът.

Магнусен заяви, че ще анализира ситуацията около поредното си наказание и ще види дали може да промени нещо в карането си. Той също отбеляза, че потегли страхотно и продължи:

– Бях наясно обаче, че няма как да удържа втора позиция и постепенно отидох назад в колоната. Хубаво е да си в челото за малко, но както казах, знаех, че няма да е задълго. Съжалявам, че взех една-единствена точка. Да, ние не се борим за титли в момента, но водим битка за важни позиции в шампионата при конструкторите. Още едно наказание е неприятно, разбира се, но ще анализираме всичко, за да видим дали можем да направим нещо различно следващия път.