Начало Други Манолов печели планинско Осогово 2017, Телийски с титлата

Манолов печели планинско Осогово 2017, Телийски с титлата

225
0

Всичко в планинския шампионат на България се подреди – пилотът на Дунев Рейсинг Юлиян Телийски с Мицубиши Лансър Ево 9 спечели титлата, а победата в последния кръг Осогово 2017 грабна убедително Христо Манолов (Боила) Мицубиши Лансър Ево 9.

Телийски, за който това е втори пълен състезателен сезон трябваше да завърши втори, за да триумфира с титлата, тъй като имаше сериозна преднина от предишния кръг – Шипка-Дамасцена. Той обаче спечели и шампионската титла в клас НС2. Битката му с инж. Манолов обаче ще се запомни. Христо взе и трите тренировъчни манша, а днес спечели и двата състезателни, като така стана първи за състезанието и в шампионата в клас НС1. В първия манш постигна 2:38,78, което бе най-доброто постижение на трасето с дължина 5 км от с. Богослов до хижа Студен кладенец. В първия разликата  между Манолов и Юли Телийски бе 1,35 сек. Двамата обаче трябваше да повторят изкачванията се, след като манша бе спрян заради катастрофата на Ивелин Йотков (БМВ-Клуб България) с БМВ Е30, който се удари първо в стената, а от там в мантинелата, малко след пост 13.  Така стартиралите след него Телийски и Манолов трябваше рестартират първия си манш. Във второто качване и двамата бяха с по-слаби времена, като Христо постигна 2:39.20 мин, а разликата между тях набъбна на 3.82 сек. Така Манолов спечели с общо време 5:18.04 мин., докато Телийски постигна 5:21,86.

Трети в генералното класиране остана младият пилот  Иван Влъчков (КА2 Рейсинг) с Хонда Сивик  – на 26:33 сек. от победителя. Влъчков бе перфектен днес и в двата манша се нареди на трето място, като спечели победата в клас НС3. Това бе първото състезание на Влъчков в Кюстендил и той показа перфектно каране, за да спечели и първата си победа в тази дисциплина. Той успя да се пребори с опитния Стефан Стоев (АРА Моторспорт) с Хонда Сивик. Влъчков победи шампиона и в двата манша, като разликата между тях бе 2,14 сек.  Така Стоев отново е шампион в класа, но с второ място и с 4-о в генералното класиране. Той вчера получи повреда в генератора и Влъчков му даде резервния си, за да кара основния му конкурент.

Пети стана Йордан Тодоров – Джордана (Джордан Рейсинг) със Ситроен Саксо. Той стана първи и шампион в клас НС4, но бе малко разочарован. Причината бе, че със съотборника си Александър Димитров-Пъчката със Ситроен Саксо, който стана 6-и се бореха и за отборната титла. Тя обаче отиде при Дунев Рейсинг. На 7-о място се класи Георги Георгиев (Скорпион) със Субару Импреза, следван от най-добрия пилот от клуба на организаторите – Диамо. Става дума за Васил Тодоров с Опел Астра. И тъй като стана дума за организаторите, то чест прави на фамилия Стоянови и техния всеотдаен екип, които направиха перфектна надпревара. Става дума за директора на Осогово 2017 Диана Стоянова, за баща й и спортен директор Георги Стоянов и за Олга Стоянова – отговорник за връзка със състезателите.

Първото място в клас НС4 отново спечели Павел Шенков (Вромос) с ВАЗ 2105. Тодз сезон Шенков няма загубено състезание и си бе осигурил титлата преди планинско Осогово. Той обаче дойде в Кюстендил, хем да направи Голям шлем, хем да уважи усилията на домакините. Титлата в клас RС4 защити и Димитър Божилов (Дунев рейсинг) със Ситроен Саксо. Той стана първи в класа, въпреки проблемите с електричеството, които имаше на квалификацията. Първи в клас RС5 стана Петър Христозов (Стара Загора) със Ситроен Саксо. В този клас обаче е Павлин Русев (Булсим) със Ситроен Саксо, който си бе осигурил първото място и не стартира в последния кръг.