Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън потвърди официално, че ще е с двигатели Рено

Макларън потвърди официално, че ще е с двигатели Рено

84
0

Тимът на Макларън обяви официално, че се разделя с Хонда и ще използва задвижващи системи на Рено през следващите 3 сезона във Формула 1. 

„За Макларън Рейсинг причината за това партньорство е очевидна: Рено демонстрира способността си да създава печелещи шампионати двигатели – за заводския си тим, както и за клиентските си отбори“, се казва в изявлението.

„Днешното споразумение ни дава стабилността, от която се нуждаем, за да вървим напред с шасито и техническата си програма за 2018 г. без повече колебания“, заяви главният изпълнителен директор на Макларън Технолъджи Груп Зак Браун.

„Като организация в Макларън винаги се е работело за изграждането на дългосрочни партньорства с техническите партньори. Убедени сме, че можем да допринесем много в работата на Рено Спорт Рейсинг, трудейки се заедно да превърнем настоящия им двигател в задвижваща система, печелеща регулярно състезания.“

Президентът на Рено Спорт Рейсинг Жером Стол допълни, че решението е стратегическо за френската компания.

„Рено ще работи с Макларън за първи път и се гордеем, че постигнахме споразумение с организация с толкова богата история във Формула 1. Споразумението ни е не само за техническо и спортно сътрудничество, но иза маркетингова и комуникационна обща работа“, каза още Стол.

„Вълнуваме се да сложим началото на този нов етап в историята на двата бранда, които ще работят за първи път заедно“, заяви от своя страна управляващият директор на Рено Спорт Сирил Абитебул. „Решението е в съответствие със средносрочните ни цели да сме в позиция да печели надпревари през 2020 г.“

От Рено съобщиха също така, че прекратяват сътрудничеството си с Торо Росо по взаимно съгласие, малко след което от тима от Фаенца потвърдиха новия си договор с Хонда.

Президентът на Хонда Мотор Такахиро Хачиго изрази съжаление заради това, че компанията се разделя с Макларън без да е изпълнила амбициите, довели до връщането й във Формула 1.

„Взехме това решение с вярата, че това е най-добрият вариант за бъдещото развитие и на двете страни. От името на Хонда бих искал да изразя искрената си благодарност към феновете за подкрепата им, както и към пилотите, членовете на тима и всички, споделили радостите и разочарованията от началото на подготовката за завръщането ни в F1. Хонда ще продължи битката заедно с Макларън до края на 2017 г., след което ще продължи участието си в Гран при“, допълни той.

Зак Браун заяви, че никога не е имало съмнение в отдадеността и енергията на Хонда, но поради „комбинация от причини“ партньорството с Макларън не е дало очакваните плодове.

„Пътищата ни се разделят, но това със сигурност не е поради липсата на желание и усилия от страна и на Хонда, и на Макларън“, каза още Браун.

Подробности за взаимоотношенията и договорките между Макларън, Рено, Торо Росо и Хонда може да намерите в новия брой на списание ClubS1 (208).