Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес ще е с по-къса осма предавка за Сингапур

Мерцедес ще е с по-къса осма предавка за Сингапур

45
0
Нико Розберг

Мерцедес ще се възползва от един от техническите жокери за 2014 г. и ще промени осма предавка за предстоящата Гран при на Сингапур.

Нико Розберг и Люис Хамилтън използвали за първи път тази предавка на Монца през уикенда в Италия, тъй като тя била твърде дълга за останалите трасета. Четири отбора пък вече се възползваха от възможността веднъж да променят предавателни числа. Макар че доста скоростни кутии бяха отворени от началото на сезона, реално предавките промениха досега само Торо Росо в Монте Карло, Макларън на Хокенхайм, Ред Бул на Спа (при тях първа, втора, седма и осма вече са по-дълги) и Ферари на Монца. Правилата за настоящия сезон позволяват една такава промяна в рамките на сезона.

– Беше прекалено дълга за другите писти. Решихме да направим тази промяна, тъй като на Монца използвахме добре осма – обясни конструкторът Алдо Коста.

Това на практика означава, че Мерцедес не са използвали максималната мощност на задвижващата си система до Монца. Те обаче очевидно можеха да си го позволят, тъй като F1 W05 Hybrid е толкова по-силен болид в сравнение с останалите.

Техническият шеф на Уилямс Пат Саймъндс отбеляза от своя страна, че е бил леко озадачен от избора на колегите си в Мерцедес.

– Бяхме малко нервни в началото, но ние сме доволни от собственото си решение. След сезона може да видим какъв ще е ефектът с различни предавателни числа – допълни той. – Двигателите са с толкова висок въртящ момент, че бихме се справили добре и с петстепенна скоростна кутия. Това би спестило доста пространство и тегло. Правилата обаче постановяват друго, иначе не бихме и помислили за осма предавка.