Начало WRC News М-Спорт се раздели и с Грийнсмит

М-Спорт се раздели и с Грийнсмит

401
0
Гас Грийнсмит, М-Спорт Форд
Гас Грийнсмит, снимка М-Спорт Форд

М-Спорт се раздели и с Гас Грийнсмит. Британският екип обяви, че прекратява договора на 25-годишния състезател по взаимно съгласие. По този начин двете страни ще сложат край на осемгодишното си партньорство в различните нива на световния рали шампионат.

Бъдещето на Грийнсмит в М-Спорт Форд изглеждаше под голям въпрос. преди няколко дни отборът на Малкълм Уилсън подаде заявката си за рали Монте Карло, което ще се проведе след около един месец. В нея така и не фигурираше името на Грийнсмит.

М-Спорт ще използва три автомобили Форд Пума Rally1 в Монте Карло. Първите два ще бъдат карани от титулярните състезатели на отбора От Танак и Пиер-Луи Лубе. Третата кола на Форд ще бъде пилотирана от Джордан Сердеридис. Частният пилот ще се включи в още няколко кръга от сезон 2023 в WRC.

М-Спорт Форд и Грийнсмит обсъждаха удължаване на партньорството си за още една година, но в крайна сметка така и не постигнаха съгласие. По този начин британецът ще продължи кариерата си на друго място.

Грийнсмит бе част от програмата на М-Спорт Форд в най-високото ниво на WRC от 2020 г. Британецът прекара няколко години в по-малките класове на шампионата с екипа на Малкълм Уилсън. Най-добрият му резултат в WRC е четвърти място в рали Кения 2021.  Тази година Грийнсмит спечели първа етапна победа в Монте Карло. тя бе последвана от още едно най-добро време на рали Нова Зеландия. В крайна сметка той финишира десети в генералното класиране за сезон 2022 с актив от 44 точки. Най-добрите му класирания за тази година бяха пети места в Монте Карло и Швеция.

Все още не се знае какво ще е бъдещето на Грийнсмит в световния рали шампионат. Макар да си тръгна от М-Спорт, той заяви, че ще обяви програмата си в WRC своевременно. Има вероятност 25-годишният състезател може да наеме автомобил Тойота Ярис Rally1 в избрани надпревари.

„Бяхме заедно цели осем години. За нищо на света не бих това“, сподели Грийнсмит в социалните мрежи.

„На всички в М-Спорт Форд мога да кажа само благодаря и чао засега. Програмата ми за 2023 г. ще бъде обявена своевременно.“

М-Спорт пусна и кратко видео, с което отдаде почит на Грийнсмит в социалните медии, придружено от следното изявление:

„Гас, ти влезе в спорта заедно с нас преди осем години. Всичко започна първите ти състезания с R1 и стигна до Пума Rally1 срещу най-добрите в света“, се казва в съобщение на екипа от Кумбрия.

„Това е тъжен ден, тъй като М-Спорт и Гас се разделят. Това не е някакъв край или сбогуване. Това е искрена и сърдечна благодарност. Всичко най-добро за в бъдеще.“