Начало WRC News Лубе ще кара с пълна програма в WRC

Лубе ще кара с пълна програма в WRC

353
0
Пиер-Луи Лубе, М-Спорт Форд
Пиер-Луи Лубе, снимка М-Спорт Форд

Пиер-Луи Лубе ще кара с пълна програма в WRC. Пилотът на М-Спорт Форд ще участва във всички 13 ралита от сезон 2023 в световния рали шампионат. Французинът отново ще бъде зад волана на Форд Пума Rally 1 и ще си партнира с навигатора Никола Гилсул.

Лубе дебютира в най-високото ниво на WRC през сезон 2020 с отбора на 2C Competition. 25-годишният състезател записа три участия с автомобил Хюндай i20 Купе WRC. Следващата година той се включи в осем ралита за същия отбор.

Французинът записа частична кампания през сезон 2022 в световния рали шампионат и направи добро впечатление. Пилотът на М-Спорт участва в седем ралита, като най-добрите му резултати бяха четвърти места в рали Сардиния и рали Акрополис. Лубе дори записа етапна победа в Гърция и се бореше за победата със Себастиен Льоб преди да спука гума и да изостане.

Същевременно Гилсул ще се завърне на най-високото ниво на WRC в Монте Карло. Това ще бъде първото му състезание с машини от висшия клас от сезон 2020 насам. Освен това той ще се завърне на седалката на WRC автомобил на Форд за първи път от 10 години. Белгиецът е бивш навигатор на Тиери Нювил. Двамата постигнаха впечатляващ рекорд във WRC, който включва общо 43 подиума и 13 победи.

Сега Лубе и Гилсул ще очакват с нетърпение предизвикателния, но натоварен календар за следващия сезон, който минава през континента Заедно с тях ще бъдат От Тaнак и Мартин Ярвеоя. Световните шампиони от сезон 2019 се връщат в екипа на М-Спорт с амбиция да донесат първа титла за британския отбор от сезон 2018 насам.

„Това е сбъдната мечта за мен и нещо, за което съм мечтал още от дете. Да изкарам първия си пълен сезон и да се занимавам с основната страст в живота си всеки уикенд е нещо наистина фантастично“, сподели Лубе.

„Пълният сезон сваля много напрежението върху мен. Сега знам, че имам 13 състезания, в които мога да покажа целия си потенциал. Също така това ми дава възможност да се развивам и уча. Най-важната ми цел през 2023-та ще бъде да завърша всяко събитие, да натрупам опит и да се науча да знам къде можем да натискаме и да караме на максимална скорост.“

„Да бъда официален пилот и да печеля точки за производителя на М-Спорт Форд е нещо, което винаги съм искал. Много се радвам, че този отбор вярва в мен по този начин. Огромни благодарности на Малкълм и Рич, които свършиха фантастична работа. Много се радвам, че отново работя с М-Спорт. В допълнение се радвам на общата си работа с От. Да бъда съотборник с пилот от неговия ранг е нещо много специално“, добави състезателят на М-Спорт.

„Много съм щастлив, че се завръщам в WRC. Сега разполагам с наистина добър пакет, млад обещаващ пилот, топ автомобил и съотборници световни шампиони. Основното нещо за мен е да участвам в целия календар на WRC. Запознах се с Пиер-Луи миналата година по време на тренировъчен лагер във Франция. Тогава той беше в трудна ситуация и бях впечатлен от психическата му сила, за да може да покаже скоростта си през тази година. Миналия уикенд участвахме заедно в национално рали и веднага усетих уменията му за шофиране, което беше достатъчно, за да ме убеди да работим заедно“, заяви Гилсул.

„Всички бяхме впечатлени от представянето на Пиер-Луи Лубе през тази година. Той непрекъснато демонстрира готовност да се учи от предишния си опит и да го надминава, което го прави идеален кандидат за програма с пълен сезон. Разбира се, той все още е в началото на кариерата си в Rally1. Затова предстоящият сезон ще бъде решаващ за него. Пиер е истински отборен играч и бързо се превърна в ключов член на семейството на М-Спорт. Лично аз очаквам с нетърпение да видя какво ще постигнем заедно през следващата година. Искрено се надявам да го видим да спечели заслужен първи подиум“, каза директорът на М-Спорт Форд Ричард Милнър.

„Много съм доволен да потвърдя, че Пиер-Луи Лубе ще кара на пълен работен ден с нас във висшия клас на WRC през следващата година. Имам пълно доверие в него. Смятам, че тазгодишното му представяне показа, че той има всички качества да стигне далеч в този спорт. Надявам се, че работейки заедно с От, Пиер ще се развива и учи по същия начин, по който Танак го направи през 2017 г. заедно с Ожие“, каза главният изпълнителен директор на М-Спот Форд Малкълм Уилсън.

От М-Спорт все още не са обявили останалите състезатели, на които ще разчитат през 2023 г. За момента британския отбор не успях да постигне споразумение със Себастиен Льоб. Французинът най-вероятно ще пропусне рали Монте Карло. Също така не се знае каква ще е съдбата на Адриен Фурмо и Гас Грийнсмит.