Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса: Целта е Уилямс да е пред Ферари, психологически проблем пречи на...

Маса: Целта е Уилямс да е пред Ферари, психологически проблем пречи на Кими

21
0
Фелипе Маса

Целта на Фелипе Маса до края на настоящия шампионат във Формула 1 е отборът му Уилямс да финишира пред Ферари в подреждането при конструкторите.

Три кръга преди финала на първенството тимът от Гроув е на трета позиция с 216 точки. Скудерията заема четвъртото място със 188. Разликата е 28 точки, като в Абу Даби точките ще са двойни.

В Русия проблем с налягането на горивото доведе до отпадане на Маса още в Q1. Той се оказа 18-ти на стартовата решетка, откъдето шансът да се пребори за точки бе минимален. Съотборникът му Валтери Ботас се качи на подиума (бе трети). Бразилецът обаче смята, че техническата повреда отне на Уилямс възможността да увеличи преднината си спрямо Ферари.

– Единственото нещо, което бих искал да постигна, е да сме пред Ферари. Целта е да завършим с отбора ни пред тях. За съжаление загубихме много точки в Сочи заради техническия ми проблем. Взехме 5 спрямо Ферари, но изтървахме поне 10. Щеше да е чудесно да съм трети или четвърти, но не се получи заради грижите в квалификацията. Така че според мен трябва да се концентрираме върху тази битка и да не допускаме повече проблеми до последното състезание. Колата е бърза, темпото е страхотно и знаем, че ако нямаме подобни пропуски, можем да сме пред Ферари, както и пред доста други отбори – заяви Маса.

В същото време Фелипе сподели, че според него Кими Райконен има психологически проблем, който му пречи тази година във Ферари. Финландецът зае неговото място в Скудерията, но изостава доста спрямо представянето на съотборника си Фернандо Алонсо.

– Мисля, че проблемът на Кими е психологически. Аз също страдах много, когато Алонсо дойде. Въз основа на миналите му представяния, Кими без съмнение е много по-добър пилот, отколкото се вижда сега. Но малко се е позагубил и не върши работата, на която е способен. Живеем в свят на подробности и ако психологически не се чувстваш комфортно, не си в състояние да си перфектен. Лесно е да се каже, че Кими е демотивиран – точно както за мен твърдях, че всичко е следствие от катастрофата ми. Но според мен Алонсо е най-силният пилот на грида и ако не си перфектен, трудно можеш да си пред него. Фернандо е също така много интелигентен и успява да привлече екипа на своя страна. Това кара другия състезател да страда – обясни Фелипе пред бразилския спортен ежедневник Ланс!