Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес внесе официално оплакване срещу Верстапен, решение ще има в Остин

Мерцедес внесе официално оплакване срещу Верстапен, решение ще има в Остин

89
0

Тимът на Мерцедес внесе официално оплакване срещу Макс Верстапен (Ред Бул) и начина, по който той се защити срещу Люис Хамилтън в последната обиколка на Гран при на Япония. Решение по случая обаче ще има едва в Остин (САЩ), тъй като пилотите си тръгнали и стюардите нямало как да ги изслушат днес.

Холандският пилот бе повикан по-рано от стюардите на надпреварата и рейс директора на F1 Чарли Уайтинг, за да изясни поведението си на пистата. Той затвори кривата на последния шикан при опит на Хамилтън да го изпревари.

Според Мерцедес Верстапен може да е нарушил точка 27.5 от спортните правила и да е карал „хаотично и опасно, принуждавайки кола №44 да предприеме защитни действия в 16-ти завой”. Следва разследване, като резултатите от състезанието все още не са окончателни.

Хамилтън извика по радиото при маневрата на Верстапен, че съперникът му се движи при спиране. По принцип няма правило срещу това. Смята се, че пилотите имат джентълменско споразумение помежду си да не го правят. Мерцедес обаче атакуват пилота на Ред Бул по точка, според която състезател няма право да кара колата си в който и да е момент „ненужно бавно, хаотично или по начин, който може да бъде сметнат за потенциално опасен за други пилоти или хора”.

След подаването на протеста обаче, стюардите установили, че пилотите са си тръгнали и съответно няма как да ги изслушат. Били са взети първоначални показания от представители на Мерцедес. За да се осигурят гледните точки на Верстапен и Хамилтън, стюардите от Япония делегират правата си на колегите си от Гран при на САЩ да разгледат случая и да вземат окончателно решение по него. Представителите на Мерцедес и Ред Бул са се съгласили.

Малко по-късно Хамилтън публикува в Туитър следното съобщение: „Оплакването не е от мен. Току-що чух, че екипът е подал такова, но има казах, че това не е в стила ни. Ние сме шампиони, продължаваме. Точка!”

Това бе редактираната версия на по-раншен туит, гласящ: „Няма оплакване нито от мен, нито от Мерцедес. Един идиот каза, че има, но не е вярно. Макс кара добре. Продължаваме.”