Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс Верстапен не е готов за F1, смята Хакинен; тийнейджърът бил готов...

Макс Верстапен не е готов за F1, смята Хакинен; тийнейджърът бил готов за критики

51
0
Макс Верстапен

Макс Верстапен не е готов за Формула 1, смята и двукратният световен шампион Мика Хакинен.

16-годишният холандец, който на 30 септември ще навърши 17, ще е титуляр догодина в Торо Росо. Възрастта му стана повод отново за повдигане на въпроса дали един тийнейджър всъщност е на ниво да започне да се състезава в F1.

– Едно момче на 16 или 17 в никакъв случай не е готов за Формула 1. Разглеждайки въпроса и като мениджър, и като баща, лично аз никога не бих позволил на толкова младо момче да се състезава в F1. Твърде рано е. И ако нещата се сгромолясат, могат да нанесат сериозни поражения – обясни Хакинен.

Самият Верстапен обясни, че е бил подготвен за вълната от критики относно възрастта му:

– Когато те обявят за най-младия пилот в историята на Формула 1, подобна реакция може да се очаква. Подготвих се за нея. Всеки има собствено мнение и нямам проблем с това. Догодина ще видим как ще се получат нещата.

Младежът участва в демонстрация в Ротердам през изминалия уикенд и блъсна автомобила си. Баща му Йос Верстапен обаче заяви, че е бил спокоен за детето си.

– Когато видях колко е спокоен, как се справя с всичко, просто знаех, че всичко ще е наред. Не знам какво ще прави по-нататък. Всичко се променя ден за ден. Засега решихме да задържим нещата по отношение на представянията. След демонстрацията ще се съсредоточи върху състезанията и подготовката си.

Верстапен младши получи неочаквана подкрепа от управляващия търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун.

– Защо не? Ако има талант, да се пробва. Не виждам причина за възрастово ограничение. Може пък аз да се пробвам да се върна – пошегува се почти 84-годишният англичанин пред швейцарския вестник „Блик”.

Хакинен пък смята също така, че Даниел Рикиардо не бива да бъде отписван с лека ръка от битката за Гран при титлата този сезон. Австралийският пилот на Ред Бул има три победи и единственият освен състезателите на Мерцедес Нико Розберг и Люис Хамилтън с успехи през годината.

– Доминацията на Мерцедес понамаля в сравнение с началото на сезона и според мен Рикиардо наистина е опасен – сподели Мика. – Той кара за отбор, спечелил няколко поредни шампионата, с огромен опит в подобни ситуации и сам демонстрира сериозни способности. В Мерцедес има по-голямо напрежение. Конфликтът между пилотите им не помага. Отборът може, разбира се, да наложи вътрешни правила. Но аз лично вярвам, че въпреки всички усилия, никой няма да е в състояние да спре битката между Нико и Люис – обясни Хакинен.