Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Официално: Магнусен пропуска Гран при на Азербайджан заради натрупани наказателни точки

Официално: Магнусен пропуска Гран при на Азербайджан заради натрупани наказателни точки

1557
0
Кевин Магнусен
Кевин Магнусен; снимка: Спас Генев

Кевин Магнусен ще пропусне Гран при на Азербайджан заради натрупани наказателни точки. Пилотът на Хаас бе санкциониран по време на Гран при на Италия заради причиняване на катастрофа с Пиер Гасли (Алпин). Стюардите постановиха, че Магнусен не е изпълнил маневрата си за изпреварване на французина по безопасен и контролиран начин. Те му дадоха 10 секунди и 2 наказателни точки. По този начин той достигна 12 наказателни точки, а това означава автоматична забрана за участие в кръг от световния шампионат на Формула 1.

Магнусен бе на 2 точки от изхвърлянето за едно състезание още от началото на май

Карането му по време на спринта в Маями при защитата му пред Люис Хамилтън бе повод за огромни критики плюс наказания. В самата Гран при на Маями Магнусен пак бе санкциониран и общо получи 5 наказателни точки. С петте отпреди това сборът бе 10. Датчанинът изкара четири месеца без сериозни нарушения, но днешният инцидент с Гасли му донесе още 2.

Магнусен бе основно действащо лице и при огромната катастрофа на Серхио Перес след старта на Гран при на Монако. Този инцидент изобщо не бе разследван от стюардите, което сериозно подразни мексиканския пилот на Ред Бул.

„Опасно е да натискаш на пълна газ по този начин с ясното съзнание, че в някакъв момент се стигне до контакт. Смятам също така, че Кевин всъщност не мисли какви ще са последствията от действията му“, каза Перес тогава.

Жак Вилньов направо каза, че Магнусен директно е трябвало да бъде изхвърлен за един старт заради случилото се в Монако.

„Озадачава ме пълната липса на разбиране от негова страна. Това е Формула 1, а не Формула 4, където едно 15-годишно момче може би не схваща ситуацията на пистата“, коментира световният шампион за 1997 г.

Предполага се, че Оливър Беърман ще замести Магнусен в Баку. Това обаче трябва да бъде официално потвърдено от Хаас. Ако Беърман получи шанс да кара в Азербайджан, това би била втора Гран при във Формула 1 за него през сезон 2024 г., след като замести Карлос Сайнц във Ферари в Саудитска Арабия.

Самият Магнусен бе супер ядосан заради наказанието си на Монца.

„Ядосан съм заради наказанието. Изобщо не го разбирам. С Гасли се състезавахме твърдо в четвърти завой. И двамата изтървахме завоя, върнахме се на пистата и по никоя кола нямаше щети, тоест нямаше никакви последствия за състезанието на когото и да било от нас. И за това отнасям 10 секунди. А в първата обиколка [Даниел] Рикиардо изкара Нико [Хюлкенберг] в тревата с 300 км/ч, тотално му съсипа надпреварата и му дадоха 5 секунди. Къде е логиката в това? Просто не разбирам. Но в Сингапур ще се върна с 0 точки“, коментира Магнусен, който финишира десети на Монца.