Начало Избрани Макларън иска да направи още по-голяма стъпка напред в следващите стартове

Макларън иска да направи още по-голяма стъпка напред в следващите стартове

1468
0
Макларън MCL60
снимка, Венелин Николов

Макларън иска да направи още по-голяма стъпка напред в следващите стартове. Това заяви Андреа Стела. Според неговите думи, екипът вече разкрива по-голям потенциал за развитие във въздушния тунел. Стела също така потвърди, че Макларън подготвя още подобрения, които ще бъдат представени в Унгария.

Макларън бе най-приятната изненада в последния старт във Великобритания. Отборът от Уокинг се възползва максимално от последните новости в болида MCL60 и показа отлична скорост. От това се възползваха Ландо Норис и Оскар Пиастри, които се наредиха втори и трети на стартовата решетка за домашната Гран при на тима. Норис дори финишира втори след края на надпреварата на пистата „Силвърстоун“ и донесе първи подиум за Макларън през сезон 2023. В същото време Пиастри остана четвърти. Младият австралиец бе на около секунда зад третия Люис Хамилтън с Мерцедес

Доброто представяне на Макларън MCL60 се дължи и заради характеристиките на пистата „Силвърстоун“. От началото на годината болидът на британците показва много добро темпо в средноскоростните и високоскоростните завои. Същевременно Норис заяви, че колата все още е ужасна в нискоскоростните завои. Затова британецът не е голям оптимист за шансовете на Макларън в Унгария.

Стела обаче не смята, че Макларън е разкрил пълния си потенциал. Италианският инженер потвърди, че се очакват допълнителни подобрения в следващите стартове, които трябва да помогнат на тима да намали още разликата спрямо челото.

Като част от първоначалния си план, Макларън въвежда сериозна актуализация в болида MCL60 по време на Гран при на Унгария. Тимът потвърди, че почти сигурно ще последват допълнителни промени и по време на следващите състезания.

„За Унгария имаме някои допълнителни актуализации, които ще помогнат повече от гледна точка на опитите за подобряване на състезателното темпо. Те ще бъдат на разположение и на двамата пилоти“, сподели Стела.

„Както всеки друг отбор, ние ще продължим да предоставяме някои подобрения за следващите състезания. Това се дължи и на факта, че след като започнахме да променяме дизайна на автомобила, отключихме повече ефективност. Благодарение на итерациите продължаваме да виждаме, че аеродинамичното ни развитие е доста ефективно. Веднага щом видите, че даден проект е достатъчно зрял, за да го реализирате, натискате бутона „старт“ и тръгвате, така че дори след Унгария ще има още някои неща“, добави шефът на Макларън.

В Макларън имаха големи надежди, че неотдавнашният пакет за модернизация ще помогне за подобряване на представянето. Стела обаче призна, че със сигурност не е очаквал да бъде направен толкова голям скок, какъвто бе на Силвърстоун.

„Понякога всъщност откривате изненади като тези подобрения, които взехме в Австрия и тук. В цифрово отношение не очаквахме такова подобрение от гледна точка на времето за обиколка“, каза шефът на Макларън.

Стела знае много добре, че доброто представяне на Макларън бе подпомогнато от характеристиките на пистата „Силвърстоун“. Италианецът все пак е категоричен, че неговият отбор е направил значителна крачка напред по отношение на темпото

„Индикациите от състезанието са доста окуражаващи. Ние самите бяхме изненадани от факта, че успяхме да задържим конкуренти като Ферари и Мерцедес зад себе си. Смятахме, че те ще бъдат проблем за нас по отношение на състезателното темпо“, обясни шефът на Макларън.

„Трябва да признаем, че подобрението изглежда е истинско, дори по отношение на състезателното темпо. Въпреки това, както постоянно ви напомням, ние бяхме писта с високоскоростни завои. Тук, на Силвърстоун, някои от високоскоростните завои се появяват [само] в състезанието, докато в квалификацията са като плоски. В същото време беше малко по-хладни. Продължавам да съм предпазлив, че може би малко омаловажаваме ситуацията благодарение на тези условия. Също така смятам, че е справедливо да признаем, че автомобилът изглежда по-конкурентоспособен по време на състезанията“, завърши Андреа Стела.