Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън искат да привлекат Алонсо?

Макларън искат да привлекат Алонсо?

35
0
Мартин Уитмарш,Фернандо Алонсо

Макларън искат да привлекат Фернандо Алонсо, се твърди в публикация на ВВС. Според информацията при настоящото развитие на пазара на пилоти и след връщането на Кими Райконен във Ферари двукратният световен шампион е станал цел №1 за отбора от Уокинг.

На въпрос дали иска да привлече Фернандо, шефът на Макларън Мартин Уитмарш заяви пред ВВС Спорт:

Да – всеки отбор би искал. Той е най-добрият пилот. Не знам в каква договорна ситуация се намира. Предполагам, че има контракт.

Малко по-късно той бе цитиран и от Скай Спортс да казва:

Очаквам догодина пилотите ни да останат същите като в момента, но сме отворени към всякакви варианти, а в дългосрочен план той (Алонсо – б.р.) би бил страхотна придобивка. Фернандо управлява собствената си съдба, но ще видим.

Дженсън Бътън заяви в Сингапур, че вече всичко е наред с договора му за 2014 г. Серхио Перес съобщи, че му останало само да дооформи документите заедно с отбора за следващия сезон.

По принцип Алонсо има договор с Ферари до края на 2016 г. Наскоро той заяви, че възнамерява да изпълни останалите малко повече от три години по контракта, както и че иска да приключи кариерата си в Маранело. На пистата Монца обаче, по време на уикенда за домашния старт на тима, отношенията между пилота и отбора отново бяха една от основните теми за разговор. След избухването на Фернандо в Унгария (когато заяви, че за рождения си ден би искал да има нечия друга кола), на италианското трасе негова реплика по радиото бе тълкувана часове наред в опит да се разбере какво точно е имал предвид испанецът. Самият състезател заяви, че интерпретациите са неправилни и изрази недоволство от журналистите. Той каза също така, че има представители на медиите, които се опитват да нагнетяват напрежението между пилоти и отбор, но като цяло ситуацията съвсем не се успокои. Дори усилията на президента на Ферари Лука ди Монтедземоло не стигнаха за уталожване на напрежението.

32-годишният Алонсо междувременно заяви, че е доволен от избора на Кими Райконен за негов нов съотборник. Според анализатори и наблюдатели обаче присъединяването на финландеца застрашава позицията на Фернандо като абсолютен номер 1 в екипа. Смята се, че Кими няма да играе поддържаща роля, каквато изпълняваше Фелипе Маса през последните години.

Приближени до Ферари източници пък смятат, че може да има и друга причина за евентуално желание на Алонсо да си тръгне от Маранело. Според тях двигателят на Скудерията за догодина е добър по параметри като мощност и гъвкавост, но ще има проблеми с разхода на гориво. Това няма да е никак приятно при положение, че от 2014-та количеството бензин ще е точно определено.

Според ВВС Макларън вече са се свързали с Алонсо, като се твърди, че под заплаха е мястото на Перес.

Не е редно да коментирам ставащото във Ферари, но мнозина останаха изненадани от привличането на Кими [Райконен] – не защото Кими не притежава огромен талант или от изненадата, че иска да отиде там – продължи Уитмарш пред Скай. – Всъщност така наистина се формира вълнуваща двойка пилоти, но въпросът е устойчивостта на тандема. Що се отнася до нас, ние най-вероятно ще сме със същите състезатели и догодина. Това ще се случи – реалистично погледнато. Казаното от Дженсън е точно – допълни той, потвърждавайки информацията на Бътън относно договора на англичанина.