Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън изправени пред сериозно предизвикателство

Макларън изправени пред сериозно предизвикателство

46
0

С особено сериозно предизвикателство ще трябва да се справи екипът на Макларън в утрешната Гран при на Франция. Пилотите на Сребърните стрели Люис Хамилтън и Хейки Ковалайнен записаха трети и шести резултат в квалификацията на пистата Маникур, но на стартовата решетка ще се подредят съответно 13-и и 10-и. Англичанинът обаче бе наясно, че при всички положения ще бъде преместен 10 позиции назад заради санкцията, която получи след Гран при на Канада, защото удари спрелия на червен семафор на изхода от питлейна Кими Райконен (Ферари).
Надеждите на Хейки обаче бяха попарени днес, след като стюардите във Франция решиха, че е попречил на съперник и му наложиха наказание.
От тима смятат, че решението срещу Ковалайнен е ненужно строго, тъй като пилотът е направил всичко възможно, за да спази правилата. Става дума за ситуация в първия квалификационен сегмент, когато финландецът и Казуки Накаджима (Уилямс) едновременно се опитват да направят път на Марк Уебър (Ред Бул). При действията им настъпило объркване кой къде да застане на пистата и това била причината за забавянето на австралиеца, а не умишлено действие от страна на Хейки.
Самият състезател не прояви особено желание да обсъжда инцидента и коментира само представянето си като цяло:
Заради трафика не можах да направя чист тур в първия квалификационен сегмент обиколка и се наложи да направя второ излизане за осигуровка. След това намерих добър баланс и се чувствах по-уверен преди последната част. Заради объркването, което се получи с две други коли, получих наказание и в крайна сметка ще стартирам от десето място. Не е идеално, но е напълно възможно да спечелим точки от тази стартова позиция и точно това възнамерявам да направя.
Съотборникът му Люис Хамилтън междувременно си призна, че на два пъти е допуснал абсолютно една и съща грешка в бързи обиколки по време на квалификацията. Англичанинът ще трябва да хвърли доста усилия, за да оправдае изказванията си, направени веднага след надпреварата в Канада, че няма кой да спре него и отбора му.
Беше доста разочароваща квалификация за отбора и за мен. Трябва да се извиня на тима, защото не свърших особено добра работа. При първата и втората ми [квалификационна] обиколка допуснах една и съща грешка на излизането от седми завой – обясни Хамилтън. – Отворих прекалено кривата и определено загубих три десети. Но това е животът, натисках и се опитвах да измъкна най-доброто от колата. Вярвам, че се справих в голямата част [от трасето] с изключение на това.
Относно наказанието си, получено още в Канада преди две седмици, англичанинът повтори, че правилата са правила, а заедно с отбора си ще се опита да направи всичко възможно, за да се справи със ситуацията.