Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън MP4-28 бе показан в Уокинг

Макларън MP4-28 бе показан в Уокинг

103
0
Дженсън Бътън,Серхио Перес

MP4-28 на Макларън е вторият нов автомобил за сезон 2013 г. във Формула 1, който бе показан преди тестовете, започващи другата седмица на пистата Херес в Испания. Пилотите на отбора Дженсън Бътън и Серхио Перес вдигнаха покривалото от колата, а церемонията се състоя в базата на екипа в Уокинг и бе предавана пряко онлайн.

Макларън празнуват 50 години от основаването си тази година и церемонията започна с влизането в технологичния център на екипа на някои от най-прочутите и успешни автомобили на отбора: M8D от Кан-Ам (1970 г.), М23 от 1974 г. на Емерсон Фитипалди (с която е спечелен първият шампионат във Формула 1), МР4-4 – спечелил 15 от 16 старта през 1988 г. с Аертон Сена и Ален Прост, МР4-13 на Мика Хакинен от 1998 г. (спечелил и двата шампионата в F1) и МР4-23, с който през 2008 г. Люис Хамилтън донесе последната засега титла в Гран при на Макларън.

Последни пристигнаха Перес и Бътън – съответно с MP4-12C Спайдър и все още непредставения официално Р1.

Връщането на работа е страхотно. Беше дълга зима – починах си добре, презаредих батериите, но всеки пилот от Формула 1 иска да се върне в колата. Последните няколко седмици бяха вълнуващи, тъй като наблюдавахме как новият болид става реалност. Сега видяхме само някои от постиженията на Макларън за последните 50 години и те са феноменални. Надявам се да постигнем чудесни неща и през новия сезон. Винаги е вълнуващо, особено когато смяташ, че имаш шанс в шампионата. А MP4-28 е напълно различна кола под това, което се вижда на пръв поглед. Правилата се промениха достатъчно, за да има разлика спрямо миналата година. В началото на сезона целта ни е да спечелим шампионата, ще се борим за това и през 2013 г. – заяви Бътън.

Той каза още, че започва четвърти сезон с Макларън и вече познава силните страни и възможностите на тима.

Най-голямата промяна тази година очевидно е новият ми съотборник. Винаги е интересно и вдъхновяващо да започнеш работа с нов човек и вече усещам, че създаваме наистина позитивни отношения. От личен опит знам, че усещането при първо влизане в технологичния център може да е плашещо, но помня и колко бързо се почувствах у дома, как бях посрещнат от целия екип на Макларън. Сега заедно ще се трудим страшно много, за да сме сигурни, че сме напълно готови за първия старт – добави световният шампион за 2009 г.

Перес сподели, че за него е всичко е особено и специално през последните месеци – от финалната Гран при за 2012 г. до настоящия момент.

Моментът е много специален момент и за цялото ми семейство, което ме подкрепя страшно много през кариерата ми. Невероятно е да видя името си на тази кола. Мисля, че разполагаме с много силен автомобил. Искам да спечеля шампионата. Това е целта ми – трябва да е такава, след като идваш в топотбор – допълни мексиканецът.

Той продължи с обяснението, че е напълно наясно колко стръмен път се простира пред него и вече е усетил колко е трудно:

– За няколко седмици се запознавах с нов тим, срещах се с инженерите и механиците, учех нови методи на работа, учех всичко за един чисто нов автомобил. Предизвикателството е голямо. Но съм по-подготвен от всякога за старта на сезона.