Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън обмислят да купят Косуърт?

Макларън обмислят да купят Косуърт?

26
0
Косуърт

Макларън може би обмислят да купят Косуърт. Журналистът Джеймс Алън съобщи чрез Туитър акаунта си, че се разпространява слух за действия от страна компанията от Уокинг в тази посока, който обаче бил отречен от Макларън.

Косуърт бяха обявени за продажба през октомври миналата година, след като се отказаха да излизат на борсата. Нестабилността на пазара спря плановете и в компанията решиха, че повече не могат да чакат икономическите условия да се подобрят.

Първоначално се смяташе, че има двама вероятни купувачи – Ролс-Ройс или GKN. Малко по-късно интерес имаше и от страна на Продрайв, макар Дейвид Ричардс да заяви, че според него Косуърт са си надули цената (около 40 милиона британски лири).

Макларън могат да имат полза от закупуването на Косуърт. Договорът им с Мерцедес за мотори за Формула 1 по принцип е до 2015 г., но трябва да ги плащат от този сезон. Агрегатите за произвежданите в Уокинг спортни автомобили пък са дело на компанията в сътрудничество с Ricardo.

Понастоящем не е ясно какви са плановете на Макларън по отношение на Гран при двигателите, които ще са съвсем нови от догодина. Няколко пъти се разпространяваше слух за връщане на Хонда като доставчик на агрегати, но от японската компания отричаха догадките.

Смята се, че Макларън ще плащат около $12 млн. на Мерцедес за моторите си, както и че има голяма вероятност да останат с щутгартския концерн, тъй като все още не са на ниво сами да произвеждат моторите си. В това отношение Косуърт могат да са от помощ, но дори Макларън да ги купят, ще е необходим период за адаптиране, а и те нямат проект за турбоагрегат 1,6 л, какъвто ще е необходим в F1 от догодина.