Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън обвиниха италианските власти в саботаж

Макларън обвиниха италианските власти в саботаж

43
0

Сагата, в която се оказа забъркан тимът на Макларън преди малко повече от два месеца, продължи с пълна силна на Монца в часовете около вчерашната квалификация и в днешния ден на Гран при на Италия. Точно преди официалната тренировка за място на стартовата решетка стана ясно, че прокурорът от Модена Джузепе Тибис е издал куп известия за служители на Макларън за това, че са разследвани.
Италианската съдебна система е доста сложна – подобни известия се издават след получаване на оплакване за криминално деяние. Те представляват обикновено уведомяване, че съответният човек е подложен на разследване. По непотвърдени данни засегнати са шест души от Сребърните – Рон Денис, Мартин Уитмарш, Пади Лоу, Роб Тейлър, Джонатан Нийл и отстраненият Майк Кулън. Седмото име е на Найджъл Степни. Всички те се разследват по обвинения в притежаване на поверителни данни, спортна измама и саботаж.
На практика всичко това не означава кой знае какво и въобще не води до обвинения, но предизвиква все нови и нови писания по темата за шпионския скандал. Чак днес сутринта, преди надпреварата, от Макларън реагираха и в официално изявление обвиниха италианските власти, че се опитват да объркат подготовката на тима за Гран при на Италия.
“Макларън получи информация от италианските власти вчера, но не бе обвинен в нищо. Подозираме сериозно, че същността и избраният момент за действие на този изцяло ненужен контакт е прекъсване на подготовката ни за важната сесия и за изслушването пред Световния моторспорт съвет” , се казва в изявлението на тима.
Объркването в скандала вече стига неподозирани висини. На редовния си брифинг снощи Рон Денис отрече да знае нещо за контакт от страна на италианските власти с отбора му.
Междувременно от ФИА потвърдиха, че сред новите доказателства по случая има телефонни и sms-разговори между Кулън и Степни, получени от италианските власти.