Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън пак на съвет догодина

Макларън пак на съвет догодина

65
0

Макларън ще се явяват още веднъж пред Световния съвет на ФИА преди началото на сезон 2008 г., за да бъде установено дали в болида им МР4-23 е използвана интелектуална собственост на Ферари, реши вчера на свое заседание съветът. На 14 февруари догодина въпросът трябва да се реши окончателно. В официален рилийс на тима се казва само, че отборът от самото начало изцяло е съдействал на ФИА и остава убеден, че никаква поверителна информация не е използвана в колите им и за 2007, и за 2008 г.
Междувременно се появиха остри реакции относно решението на съвета да не наказва Рено по обвиненията в притежаване на поверителни документи на „сребърните”. За пореден път тази година световната автомобилна организация е обвинявана, че упражнява двоен стандарт. Британският „Таймс” например нарече решението „присъда, която ще изуми мнозина във Формула 1 и почти със сигурност ще предизвика нова атака от обвинения за това, че Макларън са жертви на законовите процедури на ФИА.”
Сър Джеки Стюарт също отново разкритикува ФИА, този път на Моторспорт Бизнес форума в Монако. Шотландският трикратен световен шампион във Формула 1 заяви по време на изслушванията срещу Макларън през сезона, че се извършва лов на вещици, вследствие на което президентът на ФИА Макс Мозли го нарече „освидетелстван идиот”. Скандалът позатихна в последните месеци, но в речта си пред форума (преди произнасяне на решението по случая с Рено – б.р.) Сър Джеки отново постави под въпрос начина, по който спортът се управлява. Той бе категоричен, че властта във ФИА е съсредоточена изцяло в ръцете на президента на организацията, а Световният съвет за автомобилен спорт не е бил създаден, за да е юридически орган. „Дошло е времето да се направи преглед на (цялата) ситуация”, категоричен е Стюарт.
Изявлението му е особено интересно в светлината на факта, че именно Световният съвет одобри вчера намерението на Мозли да съди вестник „Съндей Таймс” заради материал от 9 септември тази година с автор бившия пилот от F1 и настоящ телевизионен коментатор Мартин Брандъл. В текста се казва: „За мен всичко това (действията срещу Макларън – б.р.) носи чувство за лов на вещици, воден от хора, които имат изначална отговорност към спорта.” (Пълният текст можете да намерите тук: http://www.timesonline.co.uk/tol/sport/formula_1/article2414580.ece)