Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън планира някои подобрения за уикенда в Барселона

Макларън планира някои подобрения за уикенда в Барселона

1497
0
Макларън MCL38
снимка, Макларън

Макларън продължава развитието на своя болид. Отборът от Уокинг ще донесе някои подобрения за състезателния уикенд в Барселона. Целта на Макларън е да се превърне в основен съперник на Ред Бул и да се бори за челните места в оставащите стартове до края на сезона.

Макларън затвърди мястото си на постоянен претендент за позициите в челото на колоната. Британският отбор постигна бърз напредък благодарение на преструктурирането на инженерния си отдел преди малко повече от година. Тимът се раздели с някои служители и привлече някои нови. Сред тях е бившият главен инженер на Ред Бул Роб Маршал.

Отборът имаше сравнително добър старт на тазгодишната кампания. Въпреки това изоставането спрямо Ред Бул и Ферари беше очевидно. В Австралия Ландо Норис се качи на подиума. Постижението на британеца стана възможно най-вече заради отпадането на Макс Верстапен и проблемите на Серхио Перес

Макларън представи голям пакет с актуализации в Маями. Това помогна на Ландо Норис да запише дългоочакваната първа победа в F1. Оттогава отборът винаги има представител на подиума. Миналия уикенд Норис беше близо до това да спечели Гран при на Канада. Британецът обаче нямаше късмет заради появата на сейфти кар и закъсняло спиране в бокса, което го остави зад Макс Верстапен.

Макар че Норис финишира втори, в Макларън бяха притеснени от факта, че Мерцедес имаше по-добро темпо в края на надпреварата. Тимът от Уокинг имаше късмет, че Джордж Ръсел допусна няколко грешки и загуби много време. В противен случай той имаше възможност да изпревари Норис.

Според Андреа Стела, в Макларън са били малко разочаровани от пропусната възможност в Монреал.

„Да, бяхме малко разочаровани. Това леко разочарование от изпуснатата победа всъщност е доказателство за факта, че отборът е изминал дълъг път през последните 12 месеца. Сега сме редовни претенденти за подиум, а понякога дори за победа“, сподели Стела.

„В същото време гледам на позитивите, а те са много. Със сигурност отборът е много постоянен в това да бъде конкурентоспособен, въпреки промяната на пистата, условията и т.н. Това е нещо, което никога не можеш да приемеш за даденост.“

„Не печелиш никакви ползи, защото си бил такъв в миналото. Знаеш, че всеки състезателен уикенд трябва да се доказваш и да печелиш“, продължи ръководителят на Макларън. „В идеалния случай трябва да направим колата малко по-бърза. След това трябва да сме в състояние да преследваме победата независимо от условията на пистата или характеристиките на трасето. Трябва да кажем, че колата на Мерцедес беше по-бърз от нашата при сухи условия. Затова все още не сме в позиция, в която да можем да спечелим победата благодарение на абсолютното представяне“, добави Стела.

Мерцедес представи голямо количество подобрения в последните няколко състезания. Германският производител направи видима крачка напред благодарение на новото предно крило, използвано за пръв път в Монако.

Макларън също планира някои новости за Барселона. Според Стела, те няма да бъдат толкова големи, колкото тези, представени в Маями или в средата на миналия сезон

„За предстоящите състезания ще имаме някои подобрения. Те обаче няма да са толкова големи, каквито видяхме през последните 12 месеца.“

„Това са по-скоро някои индивидуални компоненти, при които сме намерили малко повече ефективност. Решихме веднага да го внедрим в автомобила, вместо да чакаме да всичко заедно, след като е готово. Няма да кажа какво точно ще подобрим. Ще видим някои нови неща, които ще се появят през следващите няколко състезания“, завърши шефът на Макларън.