Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън представят МР4-24

Макларън представят МР4-24

46
0

Тимът на Макларън представи свoя нов болид за 2009 година – задвижваният от агрегат на Мерцедес МР4-24.

Както бе и при Ферари и Тойота, в новата кола на Макларън също доминира широкото предно крило и тясното задно. Шефът на Макларън, Рон Денис, каза, че новите правила са принудили екипа да работи още по-упорито, за да бъде колата готова.”

„Разбира се, същото важи за всеки тим, така че не можем да твърдим, че предизвикателствата са по-леки за нашите конкуренти” – допълни Денис. „Екстензивните промени в правилата изискват съответно много работа – все пак това са най-големите промени за последните 15 години.”

„Това изисква технолозите в организацията ни – не просто инженери, но истински учени със съответните квалификации – да се върнат към белия лист и да измислят базата, която да отговаря на новия регламент.”

„Но ако го сбъркате основата, то никакво развитие нататък не може да оправи нещата. Това, което виждате в МР4-24, е отлично замислен болид.”

„В същото време се опитвате да направите и добре изглеждаща кола. Именно това правило следваме – ако изглежда добре, значи върви добре. Така вие виждате резултата на работата на много хора – не само технолози, но и още серия други служители. Това е напълно готов автомобил, който още утре може да се състезава на пистата.”

„Но това е втората кола, първата е вече в Португалия, тъй като смятаме, че трябва да тестваме агресивно преди първата Гран при. Това е критичен момент, тъй като ще постави основите за развитие през остатъка от сезона.”

Шефът на отдела за моторни спортове в Мерцедес, Норберт Хауг, каза, че компанията никога не е трябвало да работи толкова много, колкото сега.

„Мисля, че това бе една от най-предизвикателните зими” – казва Хауг. „Имаме замразени двигатели, но максималните обороти са 18 000, а и има чисто нова система KERS. Това е изключително много работа, която трябва да бъде координирана.”

На презентацията присъства и световният шампион във Формула 1, Люис Хамилтън:
„Това е първият път, в който виждам колата напълно завършена. Определено е много красива” – казва Хамилтън. „Тимът винаги успява да направи феноменална кола, така че е хубаво и този път да видим окончателния резултат от работата им.”

Съотборникът му Хейки Ковалайнен добави: „Напълно съм съгласен с Люис. Изглежда страхотно. Каквито и да са промените в правилата, отборът винаги прави красива кола.”

Новата кола ще бъде изпробвана от Педро де ла Роса в събота:
„Първият ден с чисто нова кола винаги е интересен ден за всички нас” – казва испанският тест пилот. „Както казах и миналата година по време на представянето на колата, оценявам честта да ми се възлагат подобни отговорности.”