Начало Избрани Макларън прекратява партньорството си с Гълф Ойл

Макларън прекратява партньорството си с Гълф Ойл

2055
0
Макларън MCL35M
снимка, Пирели

Макларън прекратява партньорството си с Гълф Ойл Интернешънъл. Екипът от Уокинг няма да удъжлава договора си с легендарната петролна компания, който изтича в края на 2022 г.

Британският отбор предизвика фурор в средата на 2020-та. Тогата стана ясно подновяването на историческото си партньорство с компанията Гълф Ойл, която първоначално е била партньор на отбора още през 1968 г.

Оттогава болидите на Макларън носят известните сини и оранжеви цветове на Гълф като част от сделка, която включва и марката за суперавтомобили.

Партньорството между двете компании се оказа доста успешно. Най-забележителният момент от това партньорство бе по време на Гран при на Монако 2021. Тогава Гълф Ойл и Макларън решиха да използват специална ливрея за автомобила, която получи огромни похвали от феновете. Тогава Ландо Норис се качи на подиума, носейки цветовете на Gulf. Присъствието на британеца на почетната стълбичка зарадва феновете в Княжеството.

След повече от две години съвместна работа двете страни решиха, че договорът им няма да бъде удължен след края на тази година.

„Дългогодишните ни взаимоотношения с Гълф са характерни за цялата история на Макларън Рейсинг. Записахме толкова много емблематични моменти заедно, включително прочутата ни ливрея в Монако през 2021 г. Въпреки че това е естествен край на партньорството, винаги има възможност да посрещнем отново стари приятели, както сме го правили и преди“, заяви изпълнителният директор на Макларън Зак Браун.

„Изключително сме горди от постигнатото с Макларън по време на историческото ни партньорство. Споделихме много невероятни моменти, включително емблематичната ливрея на Монако и колекциите ни от стоки, които се разпродават по поръчка. Въпреки това истинската награда дойде от това, че се ангажирахме с несравнимата страст на феновете. Също така ги поставихме в центъра на всичко, което правехме. Ще си спомняме с огромно удоволствие за всички спомени, които сме създали. В допълнение се вълнуваме от това, което ни очаква в бъдеще“, каза главният изпълнителен директор на Гълф Ойл Интернешънъл Майк Джоунс.

Макларън и Гълф Ойл имат дълга и успешна история в моторните спортове. Двете компании си партнират както във Формула 1, така и при спортните автомобили. Съвместната им работа продължава до края на сезон 1973 и включва победи в Гран при, както и бившите серии Кан-Ам.

Логото на Gulf бързо се превръща в едно от най-известните в автомобилните състезания. Компанията постига многобройни победи в Льо Ман. През 90-те години Гълф подновява спонсорското си партньорство с Макларън и частния състезателен отбор, управляван от Рей Белм. По това време Gulf McLaren F1 GTR доминира в състезанията със спортни автомобили, като печели BPR Global Endurance Series през 1996 г. и GT класа в Льо Ман през 1997 г.