Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън съди Палу за осемцифрена сума

Макларън съди Палу за осемцифрена сума

1597
0
Алекс Палу
Алекс Палу; снимка: Индикар

Макларън Рейсинг и Ероу Макларън заведоха дела срещу Алекс Палу с искане да си върнат парите, които са били изплатени на испанския пилот срещу ангажимент да кара за тях в Индикар от 2024 г. нататък. 26-годишният състезател уведоми преди около седмица Зак Браун, че няма да се присъединява към тима му в американския шампионат. Сега Палу иска да остане в Ганаси Рейсинг, откъдето миналата година тръгна да си ходи, за да отиде в Макларън. Информацията за съдебните процедури бе оповестена от Индианаполис Стар.

Документите са заведени в съда в сряда тази седмица. Формулировката им сочи, че ищците искат възстановяване на определени суми.

„Ние направихме сериозна инвестиция в Алекс Палу, очаквайки, че той ще се състезава с нас от 2024 г. Сега се доверяваме на правната система да разреши този въпрос, по който няма да правим коментари. Отборът ни ще се фокусира върху последните надпревари от сезона и върху плановете ни за 2024 г., които ще обявим, когато са готови“, е заявил Зак Браун пред Индистар.

Според главния изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Палу има един договор за резервен пилот на Макларън във Формула 1 и друг – за присъединяване към екипа на компанията от Уокинг в Индикар. В подадените към съда документи не се иска състезателят все пак да отиде в отбора

От документи, които са станали публично достояние заради делото, заведено миналата година от Чип Ганаси Рейсинг срещу Палу при тогавашния му опит да отиде в Макларън, става ясно, че пилотът не може дори да преговаря за място извън настоящия си тим до 1 септември тази година. Такава клауза би означавала, че той не би могъл да има валиден договор с Макларън. Ако е подписал нещо, то то би било в разрез с контракта му с Ганаси Рейсинг. Възможно е сегашният му отбор да го е освободил от тази клауза, но не е известно дали го е сторил. Предполага се, че от Макларън ще пледират, че не са имали подробности относно договорните задължения на Палу с Ганаси. Според компанията от Уокинг Палу има договорни задължения към тях, вследствие на които е получил и пари. Предполага се, че Макларън съди испанеца за поне осемцифрена сума, тоест над 10 милиона.

Досега няма коментар от страна на Алекс Палу относно действията му. Преди 10 дни той е заявил, че понастоящем няма предложения за място във Формула 1. Плановете си за догодина щял да обяви на или след 10 септември, когато е финалът на тазгодишното първенство в Индикар на Лагуна Сека в Калифорния.