Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън ще съди Ред Бул заради привличането на Дан Фелоус

Макларън ще съди Ред Бул заради привличането на Дан Фелоус

79
0
бокс,гараж,пит,Ред Бул

Екипът на Макларън ще съди Ред Бул заради спорното привличане на Дан Фелоус.

Четирикратните световни шампиони обявиха преди десет дни, че аеродинамикът ще се присъедини към екипа им. Тимът от Уокинг обаче бе съобщил за привличането на Фелоус още в началото на годината. Ред Бул възнамеряваха да го назначат за заместник на отиващия в Макларън Питър Продрому.

За съжаление Макларън няма друга алтернатива освен да започне съдебни действия срещу Ред Бул. Те ще повдигнат много сериозни въпроси относно интегритета им и усещането за феър плей – заяви главният изпълнителен директор на Макларън Груп Рон Денис в интервю за Аутоспорт.

Той допълни, че ситуацията е крайно неприемлива за Макларън. Фелоус подписал с тима още през септември 2013 г., като планът бил да започне работа през март тази година:

Дни преди момента, когато трябваше да дойде, Фелоус изведнъж ни информира, че няма да работи повече за нас. Това се случи въпреки наличния – и задължаващ го – договор с Макларън. Той бе в gardening leave от Ред Бул (6-месечен задължителен период, през който сменящите отбор в F1 инженери не работят – б.р.) и се бе преместил в нов дом близо до Уокинг. Не същества обаче законова основа, която да позволява подобен обратен завой. Той вече бе приел работата и съответно е подписал контракта. Още по-лошото е, че опитите ни да се свържем с него бяха посрещнати с пълно мълчание. Мистерията бе разрешена седмици по-късно, когато внезапно го обявиха за шеф на аероекипа на Ред Бул.

Макларън са изпратили в Милтън Кийнс писмо, в което търсят отговор на ситуацията, но не са получили задоволителна реакция от другия тим. Денис обясни също така, че съдебните действия ще установят дали Ред Бул са се свързали с Фелоус във връзка с поста шеф на аеродинамичния отдел, дали специалистът ги е информирал за новия си договор, кога им е показал контракта и т.н.

В ръководения от Кристиан Хорнер отбор са убедени, че специалистът е бил напълно свободен да сключи нова сделка, тъй като така или иначе не е започнал реално работа в Макларън.