Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън загуби в една от най-силните си години

Макларън загуби в една от най-силните си години

93
0

Екипът на Макларън загуби и титлата при пилотите след днешната Гран при на Бразилия. За целия екип случилото се никак не е лесно за преглъщане. Сребърните бяха най-силният отбор през 2007 г. и само техните пилоти бяха начело в класирането при състезателите. Тимът бе пръв и при конструкторите преди Световният съвет на ФИА да му отнеме всички точки заради шпионския скандал с откраднатите 780 страници от Ферари. При подобно доминиране е истинско чудо, че Макларън позволиха да им се изплъзнат и двете титли.
Вероятно това е причината шефът на тима Рон Денис да изглежда леко зашеметен (според свидетели) веднага след финала на надпреварата на Интерлагос. Англичанинът преживя изключително трудни моменти този сезон, който не завърши никак добре за него.
Като отбор можем да се чувстваме единствено горди от всичките си постижения през този сезон и начина си на поведение. Това, че в края на шампионата и двамата ни пилоти имаха шанс да го спечелят, е доказателство за упоритата работа и отдадеността на всички в Макларън през цялата трудна година. Бихме искали да поздравим Кими за онова, което постигна днес – допълни Денис.
След провала на Интерлагос Люис Хамилтън също опита да изрази задоволство от резултатите до момента, а не разочарование от факта, че на практика загуби всичко в последните два старта. Той нарече първата си година във Формула 1 “феноменална” и допълни, че има пред себе си много години, в които да се бори за титли.
Що се отнася до двукратния шампион Фернандо Алонсо, то разочарованието при него едва ли е по-малко – испанецът е известен като пилот, който не се предава до края. Той не се чувстваше особено добре в отбора през голяма част от годината, но въпреки това даде всичко от себе си и в последния старт – просто не бе достатъчно бърз.
Първо, поздравления за Кими. За всички ни шампионатът вървеше ту нагоре, ту надолу, но накрая той заслужи титлата, така че поздравления за него – каза Алонсо след състезанието. – Въпреки трудностите ми с тима, които не са тайна за никого, се опитахме да работим възможно най-добре.
През 2007 г. Макларън спечели осем от общо 17-те надпревари, като двамата пилоти на тима имат по 4 победи всеки. Половината освен това бяха двойни успехи за екипа. Алонсо и Хамилтън завършиха шампионата с равен брой точки – по 109. Това означава, че ако на тима не бяха отнети точките при конструкторите, те щяха да са шампиони и там, след като Ферари спечелиха 204 (ако се броят и точките на Сребърните от Унгария). В Макларън и досега смятат, че са били несправедливо наказани. За това свидетелства и фактът, че в Бразилия механиците поднесоха изработен от тях трофей на Рон Денис вместо купата за конструкторите в шампионата. Но остава фактът, че след надпреварата на Интерлагос за Сребърните остана горчивият вкус на поражението, защото, както гласи един популярен във Формула 1 израз, вторият в класирането е просто първият от загубилите.