Начало MotoGP News Maрк Маркес отново има проблеми със зрението

Maрк Маркес отново има проблеми със зрението

748
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка HRC

Maрк Маркес отново има проблеми със зрението. Пилотът на Репсол Хонда е диагностициран с нов епизод на диплопия при пристигането си в Испания. Причината за задълбочаването на този проблем е тежко падане в загрявката за Гран при на Индонезия в MotoGP. Испанецът имаше жестоко падане на седми завой. При приземяването Маркес е ударил своята глава и се е чувствал като зашеметен. Впоследствие той бе закаран за преглед в местната болница и не получи разрешение да участва в надпреварата на пистата Мандалика.

Лекарският екип на MotoGP потвърди, че Маркес е получил сътресение на мозъка и няколко леки травми. След това той е бил прехвърлен в болницата в град Матарам, който е столицата на остров Ломбок. Шесткратният световен шампион в MotoGP е бил подложен на по-обстойни медицински прегледи и компютърна томография, при които са били изключени сериозни наранявания. 

По време на пътуването обратно към Испания, Марк Маркес e започнал да изпитва дискомфорт в своето зрение. Веднага след пристигането си в Барселона в понеделник, той е посетил по спешност болницаClínic de Barcelona“ при своя доверен офталмолог д-р Санчес Далмау. Испанският специалист потвърди рецидив на диплопията, от която състезателят страдаше през ноември миналата година.

Тази сутрин испанският пилот на Репсол Хонда е посетил медицинския си екип, ръководен от д-р Самуел Антуня. Испанският състезател премина общ медицински преглед за оценка на всички натъртвания, причинени от катастрофата, както и ядрено-магнитен резонанс на мозъка. За щастие бе потвърдено, че той не е получил други наранявания на главата и други части на тялото.

„Невроофталмологичната оценка, извършена на Марк Маркес в понеделник след контузията на главата, получена по време на загрявката за Голямата награда на Индонезия, показва нов епизод на диплопия, причинен от повторна парализа на четвъртия десен нерв, с по-малко участие от това, което се случи при контузията през ноември 2021 г.“

След този преглед, първоначално бе взето решение за консервативно лечение с периодични медицински изследвания. Следващата седмица Маркес ще премине нов контролен преглед, за да се оцени развитието на травмата и да се предвиди приблизителният период на възстановяване. Все още е твърде рано да се говори за евентуално завръщане в световния шампионат по мотоциклетизъм“, заяви д-р Далмау.

Съвсем скоро се очаква Хонда да започне задълбочени дискусии с доставчика на гуми за MotoGP Мишлен. Темата ще бъде решението на французите да заложат на конструкция на гумите, която последно е била използвана през сезон 2018.