Начало Moto News Марк Маркес с убедителна победа в Остин

Марк Маркес с убедителна победа в Остин

49
0

Марк Маркес от екипа на Репсол Хонда спечели доминантна победа в Гран при на Америките в Остин и след 3 кръга поведе убедително в световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас MotoGP. Той има аванс от 21 точки пред шампиона Хорхе Лоренсо с Ямаха, завършил 2-и в Тексас. Неговият съотборник Валентино Роси падна още в началото на състезанието и не взе точки. Дани Педроса и Андреа Довициозо се удариха и също не завършиха, което даде шанс Андреа Яноне с Дукати да се качи на подиума.

На старта поведе Маркес полпозишън, пред Лоренсо и Роси. Двамата пилоти на Yamaha бяха бързо изпреварени от Андреа Довициозо с Дукати на дългата обратна права, който дoри атакува лидера Маркес. Малко след това Роси, който изостана до 6-а позиция, падна в завой 2 и нямаше как да продължи състезанието.

Лоренсо вдигна темпото и се справи с Дови и се опита да подгони откъсналия се на 2 сек Маркес. Зад тях и Педроса притисна Довициозо, но не прецени добре спирането си за първия завой 15 тура преди финала и отнесе съперника си в страховит инцидент. Двамата като по чудо не пострадаха, но бяха аут от надпреварата.

Така трети излезе Яноне, който нямаше проблеми до финала да запази мястото си. В битка за 4-ото място спореха пилотите на Сузуки – Маверик Винялес и Алеикс Еспаргаро, спечелена от Винялес след серия от изпреварвания помежду си. Отпред Маркес нямаше проблеми и постепенно увеличи преднината си на над 6 сек на финала, доказвайки, че не тази писта е почти непобедим.