Начало MotoGP News Маркес: Дъждът в Тайланд ми „спаси живота“

Маркес: Дъждът в Тайланд ми „спаси живота“

492
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес призна, че метеорологичните условия в Тайланд са „спасили живота му“, тъй като е имал по-малко физическо натоварване. Пилотът на Хонда финишира на пета позиция във вчерашното състезание на мократа писта Чанг.

Маркес имаше огромни притеснения ако надпреварата се бе провела на сух асфалт поради огромния брой десни завой на трасето. 29-годишният състезател все още не е напълно възстановен след четвъртата операция на дясната си ръка в началото на юни. Въпреки всичко той натискаше здраво, но очакваше да изпитва сериозни затруднения в надпреварата.

В крайна сметка Гран при на Тайланд 2022 в MotoGP се проведе на дъжд, което помогна на Маркес да натиска по-малко. Испанецът бе близо до подиума, но в крайна сметка финишира на пета позиция с близо 3-секундо изоставане от победителя Мигел Оливейра с КТМ.

След финала на състезанието пилотът на Хонда призна, че се е зарадвал на мократа писта Чанг, тъй като е чувствал болка по време на загрявката.

„Разбира се, че съм много щастлив“, сподели Маркес. Испанецът направи оценка цени първите три състезания от завръщането си в MotoGP след четвърта тежка операция на дясната ръка.

„Дъждът в Тайланд ми „спаси живота“. Това беше първият уикенд, в който подходих с пълна атака още от първата свободна тренировка. Карах така, както го виждахте по телевизията. Бях агресивен, движех мотора, [справях се] с някои трусове и спасявах някои катастрофи“, сподели Маркес.

„Но в неделя сутрин ръката беше много твърда. В загрявката усещането беше ужасно, но след това работих в клиниката и в състезанието успях да се състезавам по добър начин. Така нямаше никакви ограничения за физическото състояние.

„Но не можем да забравим, че все се намирам в рамките на нормалните стъпки в рехабилитацията, особено когато правя три поредни състезания след завръщането ми.“

Маркес се бореше с Франческо Баная (Дукати), но в последните обиколки бе застигнат и изпреварен от Йохан Зарко от тима на Прамак Дукати. Състезателят на Хонда призна, че не намерил подходящо място, в което да пробва маневра срещу италианеца.

„Направих солидно състезание, подобно като това в Мотеги. Започнах спокойно. После стъпка по стъпка намерих ритъма си и загрях гумите по добър начин. Може би в първите пет обиколки можех да рискувам повече, но просто си казах: „Добре, сега е време да направим такова състезание“, продължи Маркес.

„Приближавах се все по-бързо към водещата тройка, но се сблъсках с това проблема, когато си зад няколко мотора на Дукати. За да ги изпревариш, трябва да си много, много по-бърз, защото те спират толкова късно и имат невероятно ускорение.“

„Настигнах Пеко, но не намерих място да го изпреваря, защото не бях достатъчно бърз. Когато Зарко ни изпревари, той просто беше успореден от единия до другия край на трасето. Когато имате добра скорост в тази ситуация ви е по-лесно. Иначе съм много доволен от състезателния уикенд в Тайланд“, допълни пилотът на Хонда.