Начало Top Moto News Маркес спечели спринтовото състезание на Моторланд Арагон

Маркес спечели спринтовото състезание на Моторланд Арагон

303
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини

Марк Маркес спечели спринтовото състезание на Моторланд Арагон. Пилотът на Грезини Дукати потегли от първа позиция и доминираше в кратката надпревара на испанското трасе. Това беше първи успех за Маркес в спринтово състезание. Втори и трети финишираха Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Педро Акоста (Tech3 GasGas), докато Франческо Баная (Дукати) остана едва девети.

Моторланд Арагон е домакин на 12-тия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на едноименната писта с дължина 5.078 км и разположена в провинция Теруел

По-рано днес Маркес спечели квалификацията на Моторланд Арагон. До него на първа редица се наредиха Акоста и Баная. Шесткратният световен шампион беше фаворит за днешния спринт на популярното испанско трасе.

Времето преди началото на спринта на Моторланд Арагон беше сухо и горещо. Температурата на въздуха бе 31 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 41. Това, в съчетание с новата настилка щеше да подложи на изпитание пилотите и гумите на Мишлен.

Маркес потегли много добре и поведе колоната след преминаването на първия завой на Моторланд Арагон. Зад него се движеха Мартин, Акоста, Алекс Маркес, Оливейра, Бастианини, Безеки и Раул Фернандес. Баная направи ужасен старт и се срина в дъното на топ 10. По-назад имаше инцидент с участието на Алейш Еспаргаро (Априлия) и Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати). Испанският ветеран падна от своя мотор и приключи участието си още на първия завой. В края на първия тур отпадна и Йохан Зарко от тима на LCR Хонда.

Маркес веднага се откъсна напред след първите няколко тура от спринтовата надпревара на Моторланд Арагон. Зад него бяха Мартин и Акоста. Баная изпревари няколко съперници и зае четвъртата позиция. Действащият световен шампион обаче допусна грешка на един от завоите и беше задминат от Маркес и Оливейра.

Маркес продължаваше да доминира шест обиколки преди финала на спринта в Моторланд Арагон. Пилотът на Грезини Дукати беше все по-близо до първи успех в такъв тип състезание. Зад него продължаваха да бъдат Мартин и Акоста. Същевременно Баная продължаваше да няма темпо. Италианецът се движеше в групичка заедно с Байндър, Куартараро, Бастианини и Раул Фернандес. Франко Морбидели (Прамак Дукати) претърпя инцидент и отпадна от борбата за точки.

Маркес не допусна нито една грешка до края на спринтовата надпревара на Моторланд Арагон. Испанецът пресече пръв старт-финалната линия и записа първи спринтов успех. Маркес също така отново показа, че се чувства много добре на трасето в провинция Теруел. Втори и трети останаха Мартин и Акоста

Следващите три места бяха заети от Алекс Маркес (Грезини Дукати), Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия) и Брад Байндър с КТМ. В челната десетка влязоха още Енеа Бастианини (Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха), Франческо Баная (Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Въпреки проблемите, Баная успя да вземе точка от днешния спринт.