Начало Top Moto News Маркес с рекорден полпозишън в Арагон, Баная трети

Маркес с рекорден полпозишън в Арагон, Баная трети

53
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини

Марк Маркес спечели квалификацията за Гран при на Арагон в MotoGP. Пилотът на Грезини Дукати записа рекордна обиколка за 1:46.766 мин. и изпревари своите съперници с повече от половин секунда. До него на първа редица застават Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Франческо Баная с Дукати.

Арагон е домакин на 12-тия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Рейс уикендът се провежда на пистата Моторланд Арагон с дължина 5.078 км и разположена в провинция Теруел. Това е едно от по-модерните трасета в календара на MotoGP. По-рано тази година Арагон подписа нов договор, който продължава до 2026 г.

По-рано днес се проведе втората свободна тренировка на пистата в Арагон. Най-добро време в нея отново записа Маркес. Шесткратният световен шампион оглави класирането през вчерашния ден и е фаворит за днешния спринт и самата Гран при в неделя.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от MotoGP™ (@motogp)

Времето преди началото на квалификацията в Арагон беше сухо и топло. Температурата на асфалта беше 23 градуса по Целзий, а тази на асфалта. Нямаше вероятност за валежи, макар да имаше малко облаци над трасето.

Борбата в първия сегмент от квалификацията в Арагон беше много оспорвана. В крайна сметка първите две ключови места бяха заети от Брад Байндър и Педро Акоста. Двамата бъдещи съотборници продължават участието си в сесията и ще бъдат сред първите 12 в спринта и основното състезание.

Първи под чертата останаха Марко Безеки (VR46 Дукати), Енеа Бастианини (Дукати) и Джак Милър с КТМ. На шеста стартова редица се класираха Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Такааки Накагами (LCR Хонда). Последните места на грида в Арагон бяха заети от Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Лука Марини (Хонда), Алекс Ринс (Ямаха) и Жоан Мир също с Хонда.

Маркес веднага зададе темпото след началото на втория сегмент от квалификацията в Арагон. 31-годишният пилот бе основният фаворит за полпозишъна днес. В същото време Мартин допусна грешка и падна от своя мотор.

Маркес в крайна сметка беше недостижим за своите съперници в Q2 на пистата Моторланд Арагон. Пилотът на Грезини Дукати подобри рекорда на трасето и изпревари с повече от половин секунда всички останали. Зад него се наредиха Акоста и Баная.

На втора редица в Арагон застанаха Хорхе Мартин (Прамак Дукати), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). На трета стартова редица бяха Брад Байндър (КТМ) и пилотите на Тракхаус Априлия Мигел Оливейра и Раул Фернандес. Топ 12 допълниха Йохан Зарко (LCR Хонда) и заводските пилоти на Априлия Алейш Еспаргаро и Маверик Винялес.