Начало Избрани Марко изненадан, че на хора от Ред Бул се предлагат двойни заплати....

Марко изненадан, че на хора от Ред Бул се предлагат двойни заплати. Нюи: Усетих, че в екипа искат да покажат, че могат да се справят самостоятелно

718
0
Хелмута Марко, Аманда Нюи, Ейдриан Нюи
Хелмута Марко, Аманда и Ейдриан Нюи; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ред Бул не може да задържи всички специалисти, когато им се предлагат двойни заплати и по-високи постове, заяви Хелмут Марко. Австрийският съветник на отбора от Милтън Кийнс каза, че бил изненадан за колко пари са офертите към хора от екипа.

„Ако постоянно побеждаваш, то съперниците започват да се опитват да ти вземат хората. Това е нормално за Формула 1. Но ме изненадват предлаганите пари. Всички работим в ограниченията на бюджетния лимит, но на нашите хора им предлагат двойно повече в сравнение със заплатите, които ние им даваме. И заемат по-високи позиции, отколкото при нас“, заяви Марко

„Не можем да задържим всички. Дори след 17 години обща работа в случая с Ейдриан Нюи и 19 години с Джонатан Уитли. Те бяха важна част от екипа ни, част от успеха ни. Винаги е тъжно, когато такива хора си тръгват. Но въпросът опира до пари и възможности за растеж в кариерата. Ако не можете да ги предложите в рамките на екипа си, то винаги ще се появят външни оферти“, добави Марко.

Междувременно Ейдриан Нюи заяви, че усетил в един момент, че хората от Ред Бул искат да докажат, че могат да се справят без него. Той бе попитан в High Performance Podcast каква е причината да реши да отиде в Астън Мартин, където не само ще оглавява цялата техническа структура, но ще е и съсобственик с акции.

„Предполагам, че дойде един момент, когато почувствах, че ми е нужно ново предизвикателство. Отборът (на Ред Бул) достигна добро ниво на зрялост. Инженерната организация е изградена напълно, както и останалата част от тима. Така че в определена степен аз съм си свършил работата и усетих, че нещата може би малко започват да застояват. Мисля, че и момчетата може би почувстваха нужда да покажат, че могат да се справят самостоятелно. И си помислих: „Добре, ще им дам шанс за това, а за себе си ще намеря ново предизвикателство““, обясни Нюи

„Ако ме бяхте попитали преди може би 15 или дори 20 години дали искам да работя и след като вече съм навършил 60, то вероятно щях да отговоря: „Не“. След 65? Категорично не“, продължи английският конструктор.

„Но като стигнеш този момент, обстоятелствата са различни. Вероятно се притеснявам прекалено много какво би станало, ако не си дам този шанс. И все пак не мисля, че това е главното, водещото в случая. Аз се радвам на предизвикателството. Обичам работата си. Това е кариерата, за която съм мечтал като дете и имах достатъчно късмет, за да я изградя. И все още се наслаждавам на работата. Просто се опитвам да постигна някакъв баланс, за да не бъда напълно погълнат от нея. Формула 1 може да направи така, че да си тотално потънал в работа. Налагат се компромиси, особено със семейства и приятели, и така нататък. Това е трудното“, добави Нюи.