Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Лоусън със сигурност ще бъде в един от нашите автомобили през...

Марко: Лоусън със сигурност ще бъде в един от нашите автомобили през следващата година

849
0
Лиам Лоусън
Лиам Лоусън, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко отново коментира въпроса за бъдещето на Лиам Лоусън. Австриецът каза, че новозеландецът „със сигурност“ ще кара един от автомобилите на компанията през следващата година. Марко обаче отказа да разкрие дали става въпрос за Ред Бул или за Виза РБ.

Лоусън направи дебюта си в F1 преди 12 месеца. Младият новозеландец замени Даниел Рикиардо. Осемкратният победител в F1 катастрофира във втората тренировка и контузи едната си китка. В резултат на това Лоусън седна в неговия болид до края на рейс уикенда на Зандвоорт

22-годишният пилот записа още четири участия с тогавашния отбор на Алфа Таури. В Сингапур той финишира девети и записа първите си точки в F1. Последният му старт беше в Катар, където остана 17-ти.

Тази година Лоусън отново е тестов и резервен пилот на Ред Бул. Новозеландецът не получи титулярно място и беше пренебрегнат за сметка на Рикиардо. Въпреки това от Ред Бул обещаха, че той трябва да бъде титуляр през следващата година. В противен случай Лоусън почти сигурно си тръгва от семейството на австрийската компания.

По-рано тази седмица Марко разкри малко информация за бъдещето на Лоусън. Австриецът намекна, че се очаква новозеландецът да кара един от автомобилите на компанията, макар и да не разкри дали става въпрос за Ред Бул или Виза РБ. Очакванията са решението за бъде взето следващия месец.

„Лоусън със сигурност ще бъде в един от нашите автомобили през следващата година. През септември ще бъде взето решение“, сподели Марко пред немската медия Kleide Zeitung.

Вариантите пред Лоусън са два. Най-логичният ход е да замени Даниел Рикиардо в тима на Виза РБ, като се има предвид неговия опит в F1. Но не се изключва Лоусън да застане до Макс Верстапен в Ред Бул. Отборът от Милтън Кийнс не е решил дали ще запази Серхио Перес след края на този сезон.

Лоусън не е единственият кандидат за Ред Бул. Другият пилот на Виза РБ Юки Цунода също се надява да получи повишение догодина. През юни японецът удължи договора си с още една година. Но от друга страна, раздялата на Ред Бул с Хонда в края на 2025 г. може да попречи на Цунода да премине при „Червените бикове“.

Междувременно Рикиардо отговори на казаното от Марко. Австралиецът вярва, че Лоусън заслужава да получи титулярно място в F1. Но в същото време австралиецът изрази желание да остане част от семейството на Ред Бул.

„Вижте, не съм го изключил със сигурност. ne искам да казвам: „О, не, мислех [за това]. Мислех си, че може би нещо може да се случи, но не го очаквах и не се надявах“, каза Рикиардо.

„Бях наясно, че може би нещо може да се промени, но нека просто да правя това, което правя. Ако ми се обадят, ще го приема и толкова.“

„Именно в този случай се бях подготвил психически, отколкото: „О, това ще се случи.“ Засега нещата са доста непроменени.“

„Все още знам, че представянето е най-добрият ми приятел. Aко направя това, на което съм способен, ще се поставя в добра позиция да остана някъде в семейството за следващата година. Просто трябва да се съсредоточа върху това нещо“, каза още Рикиардо.

„Говорейки за Лиам, той трябваше да кара автомобила миналата година и се справи чудесно. Аз мисля, че той заслужава място на стартовата решетка. Ако догодина му е гарантирано място на стартовата решетка догодина, това е добре, защото той го заслужава.“

„Какво означава това за мен? Вероятно има малко неизвестни. Но ако се представя на ниво, тогава съм сигурен, че ще намерят място за мен някъде“, завърши пилотът на Виза РБ.