Начало Избрани Марко защити решението за освобождаване на Рикиардо: Скоростта му не беше налице,...

Марко защити решението за освобождаване на Рикиардо: Скоростта му не беше налице, както и последователността

300
0
Даниел Рикиардо
Даниел Рикиардо, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко защити решението на Ред Бул да освободи Даниел Рикардо след Гран при на Сингапур. Според австриеца, 35-годишния пилот е получавал достатъчно шансове. Марко добави, че на Рикиардо му е лисвала както скорост, така и последователност в представянето.

Рикиардо отново напусна F1 в края на миналия месец. Австралиецът беше освободен от Виза РБ броени дни след финала на Гран при на Сингапур и заменен с Лиам Лоусън. Следователно състезанието в Марина Бей най-вероятно бе последното за Рикиардо във Формула 1

Бъдещето на Рикиардо в F1 беше обект на спекулации през последния месец. По време на уикенда в Сингапур Лоран Мекис намекна, че Виза РБ ще „оцени представянето“ на пилотите си след състезанието. Поведението на Рикиардо също подсказа, че той няма да кара повече във втория отбор на Ред Бул. Австралиецът благодари за 13-те години, които прекара в F1. За момента не се знае какво ще прави той след повторната раздяла със семейството на Ред Бул.

Малко след това се оказа, че съдбата на Рикиардо е била решена още в началото на септември. Кристиан Хорнер пък призна, че Марко е искал да изгони австралиеца още след състезанието в Испания. В крайна сметка осемкратният победител в F1 е получил повече време, за да подобри представянето си. Това обаче така и не се случи.

Марко защити начина, по който Ред Бул е реши да освободи Рикиардо. Австриецът заяви, че обявяването на напускането му е било отложено малко „поради непреодолими причини, свързани с търговски споразумения.“

„Рикиардо „беше информиран своевременно“, сподели Марко. „Казано с неговите собствени думи – той е спокоен със себе си.“

Марко оправда решението на отбора да освободи предсрочно Рикиардо. Той заяви, че му е бил даден шанс да покаже, че е достатъчно бърз, за да замести Серхио Перес в Ред Бул. За нещастие, представянето на опитния австралиец не е било на нужното ниво.

„Беше му даден втори шанс, който никой друг не би му дал“, заяви Марко пред Speed Week. „Това беше при условие, че завръщането в Ред Бул щеше да е възможно, ако се представяше достатъчно добре“, добави съветникът на Ред Бул.

Рикиардо се завърна в средата на миналия сезон с тогавашния тим на Алфа Таури. Той беше принуден да пропусне пет състезания, след като получи фрактура на китката. Макар че беше освободен предсрочно Марко заяви, че престоят му във Виза РБ „никога не е бил гарантиран.“

„Необходимото представяне дойде само два пъти, веднъж с четвъртото място в спринта в Маями тази година и миналата година в Мексико. Скоростта му не беше налице, както и последователността.  Липсваше цялостното представяне, което би оправдало повишението в Ред Бул. Това беше смисълът на цялото нещо“, каза още Марко.

Марко добави, че не разбира защо Рикиардо не същото ниво, което показа през 2018 г.

„Ако знаехме защо представянето не е толкова добро, колкото трябва да бъде, щяхме да направим всичко възможно, за да променим това“, каза Марко. „Но този инстинкт на убиец вече не се проявяваше. Той беше известен с безкомпромисните си изпреварвания и спиране в последната секунда. Но и това вече не беше така“, заключи съветникът на Ред Бул.

От Ред Бул все пак изразиха желание да разчитат на Рикиардо в бъдеще, макар и в друга роля. Не се изключва австралиецът да бъде посланик на марката по подобие на Дейвид Култард.