Начало MotoGP News Мартин на полпозишън в Австралия, Баная пети

Мартин на полпозишън в Австралия, Баная пети

26
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели квалификацията за Голямата награда на Австралия в MotoGP. Състезателят на Прамак Дукати записа време за 1:27.296 мин. и си гарантира старт от полпозишън за спринта и утрешната основна надпревара. До него на първа редица ще застанат Марк Маркес (Грезини Дукати) и Маверик Винялес с Априлия.

Австралия приема кръг №17 за сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на пистата Филип Айлънд с дължина 4.448 км и разположена на едноименния остров. Трасето е близо до морския бряг и се намира 125 км южно от град Мелбърн

Непосредствено преди квалификацията се проведе втората свободна тренировка за Гран при на Австралия. Най-бърз в нея беше Марк Маркес, следван от Винялес и Зарко. Мартин даде четвърто време, докато Баная беше осми.

Времето преди началото на сесията на пистата Филип Айлънд беше хладно, облачно и ветровито. Температурата на въздуха беше 14 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 22. Стойностите бяха едни от най-ниските от началото на сезона. Пистата беше суха, но доста хлъзгава заради дъжда, който се изля в ранните часове на деня.

Първо се проведе първия сегмент от квалификацията в Австралия. В него участваха всички пилоти, които не влязоха в челната десетка във вчерашната тренировка. Припомняме, че откриващата тренировъчна сесия беше отменена заради тежките метеорологични условия на трасето.

Раул Фернандес и Бастианини заеха първите две места след края на Q1 в Австралия. Двамата продължиха напред участието си в сесията. Първи под чертата останаха Лука Марини (Хонда), Йохан Зарко (LCR Хонда) и Педро Акоста (Tech3 GasGas). На шеста редица се класираха местният любимец Джак Милър с КТМ, следван от Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas) и Жоан Мир с Хонда. Последните места на стартовата решетка останаха за Фабио Куартараро (Ямаха), Алейш Еспаргаро (Априлия), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Лоренцо Савадори (Тракхаус Априлия).

Всички пилоти веднага излязоха на пистата след началото на втория сегмент от квалификацията в Австралия. Времето продължаваше да бъде хладно, облачно и сухо.

Мартин записа най-добрата обиколка в квалификацията за Гран при на Австралия. Пилотът на Прамак Дукати си гарантира старт от първа позиция за спринта и утрешната надпревара на Филип Айлънд. До него на първа редица ще застанат Марк Маркес и Винялес.

На втора редица в Австралия ще застанат Марко Безеки (VR46 Дукати), Франческо Баная с Дукати и Раул Фернандес от тима на Тракхаус Априлия. Зад тях се наредиха Франко Морбидели (Прамак Дукати), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Алекс Ринс с Ямаха. Топ 12 допълниха Енеа Бастианини (Дукати), Брад Байндър с КТМ и Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати).