Начало Top Moto News Мартин с рекорден полпозишън в Германия

Мартин с рекорден полпозишън в Германия

11
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин беше най-бърз в квалификацията за Голямата награда на Германия в MotoGP. Пилотът на Прамак Дукати подобри рекорда на трасето и записа време за 1:19.471 мин. До него на първа редица ще застанат състезателите на Тракхаус Априлия Мигел Оливейра и Раул Фернанде

Германия е домакин на кръг №9 от сезон 2024 в световния шампионат на MotoGP. Състезанието се провежда на пистата Заксенринг с дължина 3.671 км и разположена в провинция Саксония. Това е най-късата писта в календара на MotoGP. След уикенда в Германия започва лятната пауза за тазгодишната кампания

Непосредствено преди квалификацията се проведе втората свободна тренировка. Най-бърз в нея беше Оливейра. В топ 5 влязоха още Мартин, Винялес, Баная и Марк Маркес.

Условията преди началото на квалификацията бяха малко по-различни спрямо тези във вчерашните тренировки. Температурата на въздуха беше 26 градуса, а тази на асфалта- 41. Времето беше по-топло и без сериозна облачност и вероятност за дъжд.

Раул Фернандес и Марко Безеки бяха най-бързи в първата част от квалификацията в Германия. Двамата си осигуриха участие във втората част от сесията. Първи под чертата останаха Марк Маркес (Грезини Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas). Шесткратният световен шампион беше забавен от Щефан Брадл в последната си бърза обиколка.

На шеста редица се класираха Джак Милър (КТМ), Такааки Накагами (LCR Хонда) и Лука Марини с Хонда. Останалите места на грида в Германия бяха за Йохан Зарко (LCR Хонда), Жоан Мир и Щефан Брадл също с мотори на Хонда, както и Реми Гарднър (Ямаха).

Борбата за полпозишъна в Германия беше много оспорвана. В крайна сметка Мартин записа рекордна обиколка и спечели квалификацията. Испанецът е фаворит за победата в спринта и утрешната основна надпревара. До него изненадващо се наредиха Оливейра и Раул Фернандес.

На втора стартова редица бяха Франческо Баная (Дукати), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Зад тях се класираха Маверик Винялес (Априлия), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати) и Енеа Бастианини с Дукати. Топ 12 допълниха Педро Акоста (Tech3 GasGas), Брад Байндър с КТМ и Марко Безеки (VR46 Дукати).