Начало Избрани Маса: Алонсо на практика разцепи Ферари на две

Маса: Алонсо на практика разцепи Ферари на две

2687
0
Фелипе Маса, Фернандо Алонсо
Фелипе Маса и Фернандо Алонсо; снимка: Ферари

Фелипе Маса коментира престоя си във Ферари. Бразилецът прекара осем сезона в Скудерията преди да реши да продължи кариерата си на друго място. 41-годишният състезател призна, че най-трудна е била работата му с Фернандо Алонсо.

Маса се присъедини към Ферари през сезон 2006 на мястото на сънародника си Рубенс Барикело, който отиде в Хонда. Първият съотборник на Маса бе Михаел Шумахер. Двамата работиха заедно в продължение на една година преди германеца да реши да временно да се откаже от F1. След това 11-кратният победител във Формула 1 беше съотборник с Кими Райконен. Маса дори успя да се представи по-добре от финландеца и бе на косъм от спечелването на световното първенство през 2008 г.

В началото на сезон 2010 Маса започна да си партнира с Фернандо Алонсо. Двамата имаха няколко контакта в миналото. Най-запомнящият се бе по време на Гран при на Европа 2007.

Бившият пилот от F1 призна, че Алонсо е разделил отбора на Ферари на две по време на четирите сезона, в които е работил с него. Маса призна в скорошно интервю за полска медия, че испанецът е бил най-трудният му съотборник в цялата му кариера.

„Да, със сигурност беше така. На първо място, Алонсо беше невероятен пилот. Няма какво повече да се каже по този въпрос“, призна Маса.

„Наистина беше доста трудно да работим заедно. Алонсо на практика разцепи Ферари на две. В крайна сметка това не беше добре за резултата на отбора. Също така това не беше добре и за мен. В един момент вече не се чувствах достатъчно силен, за да работя, или пък да накарам отбора да ме слуша. Да ви кажа честно това беше доста труден период за мен, в който научих толкова важни неща“, каза бившият пилот от F1.

Маса нямаше отговор на темпото на Алонсо когато двамата караха заедно във Ферари. Бразилецът така и не успя да си върне скоростта, която показваше преди тежкия инцидент в Унгария през 2009 г.

Бразилецът бе изключително близо до това да стане световен шампион в края на сезон 2008. Тогава той спечели домашната си Гран при в Сао Пауло. За съжаление тогавашният му съперник Люис Хамилтън успя да изпревари Тимо Глок в третия сектор на трасето и да завърши на позиция, даваща му достатъчно точки за шампионата.

Маса призна, че и до ден днешен медиите му напомнят за този не толкова приятен момент в неговата кариера в F1.

„Честно казано, вече не ми е трудно да го приема. Това съобщение беше напълно нормално“, каза бившият пилот на Ферари.

„Искам да кажа, че със сигурност не беше съобщението, което очаквах да получа. Но не трябва да забравяме всички неща, които се случиха в състезанието. В самия край отново валеше дъжд. Това ме накара да мисля, че всичко може да бъде възможно. В крайна сметка аз разбрах това по не толкова приятен начин.“

„Люис беше в средата на топ 10, така че това беше както хубаво, така и лошо. Когато чух последното бях разочарован, но все пак спечелих състезанието пред родна публика.“

„Това не зависеше от мен, а от позицията зад мен. Аз не можех да направя нищо. Свърших си работата по перфектния начин, по който можех. Затова казвам, че не бих променил нищо в кариерата си“, заяви Маса.

„Няма нужда да променям нищо. Научил съм много неща. Всичко, което се случва е заради моето обучение. Наистина се наслаждавам на много моменти от кариерата ми.“

„Взимам си поуки от трудните моменти и се наслаждавах на хубавите. Смятам, че това беше голям опит в живота ми. Затова смятам, че наистина не мога променя.“

„Единственото нещо, което мога да поискам да променя, е да добавя една точка към актива си през 2008 г. Но това не се случи по някаква причина и в крайна сметка наистина не промени толкова живота ми“, завърши Фелипе Маса.

След като си тръгна от F1 в края на сезон 2017, Маса прекара два сезона във Формула Е с тима на Вентури. Сега бразилецът се състезава за сериите Stock Car Pro, които се провеждат в неговата родина.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Felipe Massa (@massafelipe)