Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса отива 5 места назад на грида

Маса отива 5 места назад на грида

61
0
Фелипе Маса

Фелипе Маса ще отиде 5 места назад на стартовата решетка за Гран при на САЩ, след като екипът му Ферари счупи предпазния печат на скоростната кутия в неговия F2012 два часа преди началото на състезанието.

Информацията за това, че Скудерията обмисля смяна на скоростната кутия в колата на бразилеца, стана най-обсъжданата тема в падока през последните часове.

Автоматичната санкция на Маса означава, че съотборникът му Фернандо Алонсо ще отиде позиция напред, тоест след наказанията на Ромейн Грожан (Лотус) и Фелипе испанецът ще е седми на решетката, откъм по-чистата страна на трасето.

Новината за счупване на предпазния печат бе съобщена от Адам Купър. Това е достатъчно, за да бъде наложена санкция – дори не е нужна реална смяна на скоростната кутия.

Ферари направиха официално изявление, което гласи:

Решихме да приемем налаганото по принцип за смяна на скоростна кутия наказание за Фелипе, което означава че той отива пет места назад на грида. Причината е стратегическа, а целта е да се увеличи максимално стартовият потенциал на Алонсо, като се има предвид, че той има шанс да спечели титлата при пилотите. Вчера видяхме, че потегляне от мръсната страна на пистата е много трудно: има сериозен риск да се окажем твърде назад спрямо лидерите в края на първата обиколка. Решението бе съгласувано и с двамата пилоти. Винаги сме твърдели, че интересите на отбора са пред тези на индивидуалните състезатели и политиката ни винаги е била прозрачна в това отношение. Фелипе напълно разбира причините за решението и още веднъж доказа пълната си отдаденост на екипа – нещо, за което бихме искали публично да му изразим благодарността си.