Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса: Всички пилоти имаха трудности със старта тази година

Маса: Всички пилоти имаха трудности със старта тази година

50
0

Фелипе Маса смята, че всеки един пилот този сезон е имал проблеми при стартовете си в състезанията. През тази година състезателите трябва сами да изпълняват процедурата по потегляне, без да получават помощ от бокса относно оборотите и момента на зацепване на съединителя. Освен това планката за контрол при освобождаване на самия съединител е само една, докато до миналия сезон те бяха две и контролирането на процеса от страна на пилота бе по-лесно.

„Една от областите, която продължава да е решаваща, е стартът на състезанието, каза Маса пред motorsport.com. – Видяхме какво значение има той в битката за титлата между Нико Розберг и Люис Хамилтън. Днес е по-лесно да го объркаш, защото преди имахме две планки за съединителя и възможността да правим корекции във формиращата обиколка.

Тогава инженерите разчитаха стойността на сцеплението в реално време от тренировъчното ни потегляне и ни казваха по радиото какви настройки да правим. След промените в техническия правилник тази година процедурата стана по-деликатна, защото сега пилотът трябва сам да намира правилните настройки“.

„На Монца например направих класическо превъртане на гумите преди да се подредя на старта и знаех, че там има много малко сцепление, съдейки по многото пушек, който вдигнах със задните гуми. Затова реших да съм много внимателен с отпускането на съединителя и когато светлините изгаснаха, се получи много добре, каза още пилотът на Уилямс.

– Видях някои от опонентите ми да превъртат гуми. Другият проблем е, че след толкова много тренировъчни стартове на изхода на питлейна по време на уикенда, намираш правилните нива на сцепление за асфалта там, а не за този на стартовата решетка, който е различен. Затова пилотите все още допускат грешки. Мисля, че тази година всеки е направил поне един грешен старт. „