Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маси може да е новият шеф на организационния комитет за Гран при...

Маси може да е новият шеф на организационния комитет за Гран при на Австралия

759
0
Майкъл Маси
Майкъл Маси; снимка: Майкъл Потс

Бившият рейс директор на Формула 1 Майкъл Маси може да стане новият ръководител на организационния комитет за Гран при на Австралия. Информацията е на местни медии. Тя се появи, след като бе съобщено, че Андрю Уестакот ще напусне поста.

Маси се прибра в родната си Австралия, след като напусна ФИА. Наскоро той бе назначен за независим председател на комисията за Суперкарс. Освен това е член на южноавстралийския моторспорт борд. От януари ще е и директор на Картинг Австралия

Комитетът, който организира Гран при на Австралия във Формула 1 пък, се занимава и с мотоциклетната надпревара на Филип Айлънд. Уестакот обяви миналата седмица, че напуска поста, който заемаше в продължение на 12 години. Сред кандидатите за негов заместник има и друго познато от Формула 1 име – бившият шеф на Рено и Макларън Ерик Булие.

Самият Маси отказа да коментира слуховете. В началото на 2022 г. той бе освободен от поста на F1 рейс директор. Поводът бяха решенията от финалната Гран при за сезон 2021 в Абу Даби. От ФИА признаха, че е имало човешка грешка, както и че Маси е бил претоварен, тъй като е изпълнявал няколко длъжности едновременно. Въпреки това от федерацията не поеха никаква отговорност и го освободиха. Първоначално бе заявено, че Маси ще работи нещо различно във ФИА. Няколко месеца по-късно той напусна напълно.

На мястото на Маси ФИА назначи двама души, които да се редуват като рейс директори на състезанията от Формула 1. Единият от тях – Едуардо Фрейташ – обаче бе освободен преди края на сезона

Причината бе излизането на трактор на пистата Сузука, за да прибере катастрофиралия болид на Карлос Сайнц. Заключението от разследването на федерацията на този случай отново бе, че са следвани всички протоколи. Въпреки това Фрейташ бе отстранен. В момента не е ясно дали ще продължи да изпълнява функциите на рейс директор и догодина.