Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Матешиц се включи в протестите срещу гумите, Лотус смятат, че не би...

Матешиц се включи в протестите срещу гумите, Лотус смятат, че не би било честно те да се променят

81
0
Себастиан Фетел

Собственикът на Ред Бул Дитрих Матешиц се включи в критиките срещу гумите на Пирели, използвани този сезон във Формула 1. Австрийският милиардер заяви, че това вече не е спорт, след като екипът му пак имаше грижи с високото износване по време на Гран при на Испания.

Всички знаят какво става тук. То вече няма нищо общо със състезанията. На практика всичко зависи от управлението на гумите. Истинските надпревари с автомобили изглеждат по различен начин. При тези обстоятелства не можем да извлечем максимума нито от колите, нито от пилотите си. Вече няма истински квалификации и битка за полпозишън, тъй като всички пестят гуми за състезанието. Ако пък се опитаме да извлечем максимума от болида, то би се наложило да спираме 8-10 пъти в бокса в зависимост от пистата. Да, целта бе да се подобри шоуто с повече боксове, но според мен това вече се е размило от оригиналния вариант. Настоящата ситуация е различна от принципните намерения – обясни Матешиц, цитиран от autosport.com.

Смята се, че той е изразил възраженията и притесненията си на 45-минутна частна среща с управляващия търговските права на спорта Бърни Екълстоун. Двамата са се видели снощи след състезанието.

Ред Бул са сред най-големите критици на използваните тази година гуми. Съветникът на екипа Хелмут Марко изрази същото мнение и допълни, че дори има опасения за сигурността:

– Можете ли наистина да искате от нас непрекъснато да повтаряме на пилотите си „внимавай, пази си гумите“? Налага се да променяме настройки, за да се справяме с тях. Чудя се кога проблеми с гумите ще доведат до сериозни инциденти. Съществува риск това да се случи. Можем само да информираме Пирели.

Моторспорт директорът на Пирели Пол Хембри призна, че четири стопа за едно състезание са прекалено много и допълни, че се обмислят промени в смесите, които да са готови навреме за Гран при на Великобритания в края на юни.

Междувременно от Лотус пък заявиха, че би било нечестно гумите да се променят заради недоволството на отделни екипи. В тима се справят значително по-успешно с тях от други противникови отбори и за тях няма смисъл да се създават нови смеси.

Всички имаме едни и същи гуми. Според мен в някои отношения не би било честно (да се правят промени). Хората трябва да задават правилните въпроси, а те не засягат гумите. Ние сме направили така, че колата ни да ги пази. Вече имаше смяна в твърдия тип, за да се удовлетвори най-оплакващият се отбор. И според мен Пирели не биха сменили каквото и да е. Те бяха помолени да направят издържащи по 20 обиколки гуми и го сториха. Това е положението – каза шефът на тима от Енстън Ерик Булие.