Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън представи MCL60

Макларън представи MCL60

2008
0
Макларън MCL60
снимка: Макларън

Макларън представи болида си за сезон 2023 – MCL60. Презентацията бе в технологичния център на Макларън в Уокинг. Името на автомобила е посветено на 60-ата годишнина от основаването на Макларън. Презентацията започна със спомени на някои от първите служители в екипа и прочути бивши пилоти за историята на екипа, създаден от Брус Макларън, както и за него самия. Новозеландецът основава Макларън през 1963 г. От тогава досега тимът има общо 20 титли във Формула 1, 183 Гран при победи, три успеха в Индианаполис 500.

Пилоти на тима за сезон 2023 са Ландо Норис и Оскар Пиастри. Двамата са най-младата състезателна двойка във Формула 1

„Вълнувам се, това ще е петият ми сезон с отбора“, коментира Норис. „Още един нов сезон, нова кола, нов съотборник – много нови предизвикателства. Нямам търпение за много състезания – домашния старт, Лас Вегас. Но Силвърстоун винаги е най-специалното място.“

Пиастри сподели, че не чувства някакво особено напрежение преди дебюта си в F1 с Макларън.

Главният изпълнителен директор на Макларън Рейсинг Зак Браун каза, че всички ги очаква голямо вълнение през новия сезон във Формула 1.

„Ландо вече е ветеран, а Оскар – новак. Ще празнуваме 60-ата си годишнина през целия сезон с най-различни дейности с най-готините фенове в света и най-добрите партньори“, добави той.

На сцената излезе и новият шеф на тима Андреа Стела. Той пое поста след новината за напускането на Андреас Зайдл. Стела работи в Макларън от почти десетилетие

Планът по принцип е бил да оглави отбора, но на малко по-късен етап. Отиването на Зайдл в Заубер малко ускори нещата.

„Цари много напрегната подготовка. Днешният ден е особено важен, защото показваме новата си кола. Благодаря на целия отбор – около 700 души, както и на колегите ни от [Мерцедес] HPP за огромната свършена работа. Най-голямото предизвикателство ще е да продължим да постигаме напредък като отбор, целейки се да доближим челото на колоната“, каза Стела.