Начало Автомобили McLaren празнуват през 2013 г. 50 години от основаването си

McLaren празнуват през 2013 г. 50 години от основаването си

49
0
mclaren,McLaren 12C Spider,McLaren M7C

Животът се преценява според постиженията, не само според дължината си.

Думите са на 27-годишния Брус Макларън и са изречени в момент, когато новата му компанията – Bruce McLaren Motor Racing Ltd – още не е навършила година.

Тази година на 2 септември McLaren ще отпразнуват 50 години от създаването си. Днес в компанията работят над 2000 души и всички те споделят идеалите на създателя й за спортсменство, инженерство на най-високо ниво и безупречна техника.

За да са верни на Брус обаче, от McLaren решиха да споделят постиженията си, за да покажат какво са сторили за този половин век.

– Отборът във Формула 1 с името McLaren дебютира в Гран при в Монако през 1966 г. Днес срещу името на конструктора има 182 победи, 155 полпозишъна, 151 най-бързи обиколки. През 2012 г. екипът постигна най-бързия питстоп в историята на спорта (2,31 сек на Хокенхайм), записа 58-ия си пореден финал в точките и пилотите на отбора са водили в продължение на повече от 10 000 обиколки.

– Шампионите на McLaren са сред легендарните пилоти във Формула 1. Емерсон Фитипалди разпалва страстта към спорта в родната си Бразилия. Джеймс Хънт се появява толкова пъти начело на клюкарските рубрики, колкото и на спортните. Ники Лауда и Ален Прост превръщат спорта в наука. Горящото сърце на Аертон Сена ще живее завинаги. Мика Хакинен и Люис Хамилтън са в сърцата на хората заради скоростта и безстрашната си агресия.

– В автомобилния спорт в Северна Америка постиженията също са огромни. В апогея на сериите КанАм McLaren помита конкуренцията и печели пет последователни шампионата (1967 – 1971), печели 43 надпревари с иконичните коли с двигатели V8.

– McLaren участват за първи път в Инди 500 през 1970 г. и се връщат, докато печелят легендарното състезание през 1974 г. с Джони Ръдърфорд. И повтарят успеха, пак с Ръдърфорд, през 1976 г.

– В наши дни колите във Формула 1, сериите Индикар и НАСКАР разчитат на стандартизираните ECU системи на McLaren Electronics за контрол над двигателите си и изпращане на данни към питовете.

– Представен през 1993 г., автомобилът McLaren F1 не е загубил нищо от уникалния си характер и все още е смятан от мнозина за най-добрата суперкола. До днес той е най-бързия модел с атмосферен двигател. Във вариант GTR спечели 24 часа на Льо Ман.

– Следващият проект с немския автомобилен производител Mercedes-Benz довежда до Mercedes-Benz SLR McLaren.

– От създаването си през 2010 г. McLaren Automotive се превърна в производител на коли от световна класа. Развити бяха моделите 12C и 12C Spider.

– Дебютът на 12C GT3 е безпрецедентен успех – 19 победи в началната 2012 г.

– McLaren Automotive ще отвори тази година 50-ото си дилърство преди появата на новия P1 – най-новият модел на компанията, който цели да пренапише определенията за модерен суперавтомобил.

– Извън пистите McLaren е лидер в иновациите в още много области. Технологиите от Формула 1 се прилагат във всевъзможни сфери на дейност. McLaren Applied Technologies помогнаха на британските колоездачи, гребци, яхтсмени и състезатели по кану-каяк да спечелят 15 златни медала миналото лято. Заедно със Specialized работя по велосипеда S-Works Venge на Марк Кавендиш. В сътрудничество с детската болница в Бирмингам специалистите от Уокинг помагат за подобряване процесите на наблюдение на болни деца в интензивни отделения.

Изминат е дълъг път от 1963 г. до днес. Но McLaren не се вторачват прекалено в миналото, защото бъдещето е също толкова – ако не и повече – вълнуващо.

Историята на McLaren е дълга и интересна, но наследството на McLaren е трудно да се определи – заяви изпълнителният председател на McLaren Group и McLaren Automotive Рон Денис. – Това е така, защото то се създава всеки ден от мъжете и жените, трудещи се в McLaren Technology Centre. Брус Макларън написа началото на историята, а легендата ще продължи още много години. Аз съм само една глава, а не книгата и искам други да дойдат и да напишат своите части с течение на годините. Тази книга още се пише.