Начало Автомобили McLaren с уникален модел в Пебъл Бийч

McLaren с уникален модел в Пебъл Бийч

43
0
mclaren,MP4-12C,Х-1

На провелия се този уикенд конкурс за елегантност в Пебъл Бийч, Калифорния, британската компания McLaren Automotive представи уникален спортен автомобил под името Х-1.

Той е разработен от подразделението McLaren Special Operations (MSO) в един единствен екземпляр по поръчка на един от клиентите на марката, притежаващ вече и McLaren F1, Mercedes-Benz SLR McLaren и McLaren MP4-12C.

За проектирането и изработката на автомобила са били необходими три години, започвайки от момента на преговорите между шефа на компанията Рон Денис и възложителя, който след това е обсъдил детайлите с Пол Макензи (шеф на MSO) и шеф-дизайнера на компанията Франк Стивънсън. Така като основен мотив за определянето на външността на суперавтомобила е било избрано определението „неподвластна на времето и класическа елегантност”.

Дизайнът на Х-1 е дело на стажанта в McLaren хонг Ед, който според изявление на компанията е черпил вдъхновение от класически модели като Citroen SM, Mercedes-Benz 540k и Facel Vega, архитектурата (в частност от музея Гутенхайм), както и от това, как изглежда например един роял и даже патладжан. Неговата работа е отнела година и половина, след което е започнала изработката на колата, хомологацията на каросерията, множество тестове на писта и в аеродинамична тръба.

В основата на Х-1 лежи моделът McLaren MP4-12C с неговия 3,8-литров туинтурбо V8, а напълно нови са карбоновата каросерия, джантите и светлините.

Автомобилът е оборудван с повдигащи се задни капаци на калниците, даващи достъп до колелата при необходимост, както и изработен от цяло парче алуминий заден спойлер (може да работи и като въздушна спирачка), който след това е никелиран.

Архитектурата на интериора е останала същата, като в MP4-12C, но материалите са различни – в салона се използва много червена кожа и карбонови детайли.

От компанията засега държат в тайна името на клиента, както и стойността на уникалния суперавтомобил.