Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мекис, Гуалтиери и Кардиле също на път да си тръгнат от Ферари?...

Мекис, Гуалтиери и Кардиле също на път да си тръгнат от Ферари? Льоклер се срещал с Елкан

5408
0
Ферари F1
снимка: Майкъл Потс

Положението във Ферари става все по-тежко според твърденията на италианската преса. Фредерик Васьор събра през седмицата целия екип в Джестионе Спортива. В речта си призова хората да не униват и да не се обезкуражават от резултатите в първата надпревара. Междувременно обаче излезе информацията, че отговарящият за концепцията на Ферари SF-23 Давид Санчес напуска. Броени дни по-късно медии в Италия твърдят, че натам са тръгнали още спортният директор Лоран Мекис и шефовете на отделите за двигатели и шаси – Енрико Гуалтиери и Енрико Кардиле. Това на практика е целият висш ръководен състав на тима от Маранело.

Васьор натовари Лоран Мекис с повече отговорности, свързани с ежедневната работа на Ферари на писта. Твърди се обаче, че Мекис се бил договорил със Стефано Доменикали да се присъедини към екипа на президента и CEO на Формула 1

Васьор блокирал засега напускането му, опитвайки се да го убеди да остане. В момента не е ясно докъде са стигнали тези му усилия.

Цялата ситуация е изключително напрегната. Материалът в „Кориере“ за евентуалните напускания започва многозначително: „Сред британските F1 кръгове циркулира лош виц: „Васьор започва да разбира защо никой не искаше да стане шеф на Ферари“.“ Посочва се, че големият проблем в Скудерията е, че данните от изследванията във фабриката и в аеротунела не са били потвърдени по време на първия състезателен уикенд в Бахрейн. Само два месеца след встъпването си в длъжност обаче Васьор вече бил в обтегнати отношения с главния изпълнителен директор на Ферари Бенедето Виня. В централата изобщо не харесали например факта, че французинът избрал да пътува за Бахрейн с шефа на Мерцедес в F1 Тото Волф. Новият ръководител на Скудерията иска също така повече възможности по отношение привличането на спонсори, каквито в момента няма.

Според последните материали големият коз на Васьор е фактът, че наистина няма кой да поеме ръководството на Ферари в F1. Джон Елкан търси нов шеф на тима от началото на миналата година, но бе получил само откази. Президентът на легендарната италианска компания и Виня в момента просто не могат да си позволят още една смяна на това ниво.

Шарл Льоклер пък поискал среща с Елкан след Гран при на Бахрейн

Той не успя да завърши първото състезание за годината. В Скудерията от доста време повтарят, че няма първи и втори пилот. Голяма част от тифозите обаче искат Льоклер да получи статут на №1 и усилията да се съсредоточат върху него. Смята се, че монегаскът може би е търсил уверение от Елкан поне за прогрес в тима. Договорът му е до края на следващата година, а вече неколкократно се говори за интерес от страна на Мерцедес към него. Самият Льоклер каза наскоро, че нямало такива разговори, но положението във Ферари не се подобрява.

„Помните ли дългия разговор на Льоклер на питуола с Давид Санчес, шефът на отговорния за концепцията на колите отдел, който току-що подаде оставка?“, пише „Гадзета дело Спорт“. „Шарл разбра, че нещо не е наред с оптимистичните предвиждания от изпитанията на симулатора. Същото впечатление остави и Карлос Сайнц. Състезанието бе сбъдване на кошмарите им.“

„Атмосферата във фабриката в Маранело е напрегната. И няма как да е. Оставката на Санчес е знак за несигурността, която цари в тима. Чувствайки, че е в застрашена позиция, той си беше пуснал автобиографията и получи обаждане от стария си приятел Андреа Стела от Макларън. Мнозина от Ферари явно са се оглеждали през последните месеци какво е възможно, защото не са сигурни какво ще направи Васьор, комуто ще е особено трудно да проповядва спокойствие и единство в тази обстановка.“