Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес и Ред Бул може да бъдат принудени да променят окачването на...

Мерцедес и Ред Бул може да бъдат принудени да променят окачването на колите си

41
0

Мерцедес и Ред Бул може да бъдат принудени да променят окачването на болидите си от ФИА, след като екипът на Ферари е отправил запитване към федерацията относно окачването, което тимът разработва за болида си за новия сезон, съобщава Аутоспорт. То е като това на Мерцедес с хидравлична система.

След забраната на окачването от типа FRIC (Front and Rear InterConnected или взаимно свързване на предното и задното окачване) през 2014 г., Мерцедес разработи напълно легален негов хидравличен заместител, за да подобри стабилността на шасито. За целта Сребърните стрели поставиха трети стабилизиращ елемент между двете части на предното окачване, за да може да се контролира вертикалното изместване на окачването при товар.

Ползите от тази система бяха очевидни през 2016 г., но сега запитването от страна на Скудерията към ФИА поставя под въпрос нейната легалност. Освен Мерцедес, засегнат от ситуацията може да бъде и тимът Ред Бул, който използва подобно окачване и радикални ъгли на наклон в шасито си.

В конкретния случай от Ферари са изпратили писмо до състезателния директор и технически делегат на ФИА Чарли Уайтинг, като според шеф дизайнерът на Скудерията Симоне Реста тимът обмисля да въведе подобна система, която реално да пресъздава FRIC и измества наклона на шасито в една или друга посока според товара, който то понася, но без да има физическа връзка между предната и задната част на колата.

Въпросът е дали тя нарушава точка 3.15 от техническия регламент на F1, която забранява използването на подвижни аеродинамични елементи. Уайтинг е отговорил на съобщението, че според него всяка система на окачването, която променя реакцията на колата при определен товар, би противоречила на техническите правила.