Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес отбеляза 100 години от победата си в Тарга Флорио с демонстрация...

Мерцедес отбеляза 100 години от победата си в Тарга Флорио с демонстрация на една от участвалите в състезанието коли

743
0

Мерцедес отбеляза 100 години от победата си в прочутата надпревара Тарга Флорио със специална демонстрация с един от автомобилите, участвали в състезанието през 1924 г. Джордж Ръсел кара колата в Бризигела, след което получи трофея „Лоренцо Бандини“.

„Беше изумително да седна зад волана на 100-годишен Мерцедес. Такава кола очакваш да видиш в музея, където хората ѝ се възхищават, а не на пътя. Затова и за мен бе огромна чест, че бях първият, който я управлява след реставрацията ѝ“, коментира Ръсел.

„Управлението бе изключително! Звукът бе фантастичен, а поведението в завоите – изключително впечатляващо, като се имат предвид тесните гуми. Заедно с получаването на трофея „Лоренцо Бандини“ целият ден бе невероятен“, допълни пилотът.

Ръсел кара 2-литровия Мерцедес от Фаенца до площада в Бризигела, където се проведе церемонията по връчването на приза. Преди 100 години марката не просто печели Тарга Флорио, а бележи троен успех в класа си в състезанието през 1924 г.

„Един оригинален Мерцедес от 1924-та се върна на италианските пътища 100 години след победата ни в прочутата надпревара в Сицилия. Моментът бе изключително емоционален за всички, участвали в проекта“, отбеляза отговарящият за историческите проекти в Мерцедес-Бенц Маркус Брайтшверд

„Този червен състезател е вълнувал италианските фенове преди един цял век. Сега реакцията на обиколката на Джордж Ръсел бе подобна. Ние сме щастливи и горди, че автомобилът имаше успешна първа поява пред публика след цялостна реконструкция и реставрация в „Mercedes-Benz Classic Centre““, добави той.

Историята на Тарга Флорио започва в началото на XX век. Първото издание на състезанието в планините на Сицилия е от 1906 г. Надпреварата се превръща в една от най-тежките за производителите на автомобили в началото на миналия век, който се стараят да демонстрират там качествата на състезателните си модели и уменията на пилотите си. Мерцедес печели за първи път Тарга Флорио през 1922 г. За изданието през 1924-та пуска първия проект на главния инженер на компанията по онова време Фердинанд Порше, доработен специално за надпреварата.

Кристиан Вернер печели състезанието, което е 432 километра, за 6 часа 32 минути и 37,4 секунди. Това е първа победа в Тарга Флорио на пилот, който не е италианец. В класа до 2 литра пък Мерцедес взима тройна победа

В общото класиране другите две коли на марката са на 11-то и 16-то място, съответно карани от Кристиан Лаутеншлагер и Алфред Нойбауер.

В Мерцедес решават през 2022 г. да реконструират оригиналния двулитров автомобил, състезавал се в това издание на Тарга Флорио, който имат в колекцията си. Колата е тази, която е управлявал Лаутеншлагер. Спечелилата победата на Вернер не оцелява до наши дни. При реставрацията са използвани оригинални рисунки и исторически снимки.