Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес планира да използва уникална лазерна технология за колата на сигурността

Мерцедес планира да използва уникална лазерна технология за колата на сигурността

2688
0
кола на сигурността на Мерцедес
снимка, Любимир Асенов/Lapbg

Мерцедес ще използва уникална лазерна технология за своя сейфти кар. Германският производител започна сътрудничество с компанията за автомобилни технологии Luminar. По този начин ще стане възможно разработването на специална лазерна система. Тя трябва да подобри работата на автомобила за сигурност по време на състезанията.

Luminar вече работи с Мерцедес-Бенц и други производители на автомобили по усъвършенстването на своите продукти за употреба при движение по пътищата. Сред другите марки са Нисан, Волво и др

Базираната във Флорида компания за откриване на светлина и обхват (LiDAR) използва лазери за създаване на 3D карта на околната среда около автомобила. Това позволява точно откриване на предмети при движение в лошо време. От Luminar заявяват, че тяхната система да открива отломки на разстояние до 250 метра и обекти на разстояние до 500 метра.

Планът е да се разработи система за използване в колата за сигурност. Ако тя се докаже по задоволителен за ФИА начин, ще бъде въведена в състезателните уикенди. Новата лазерна система ще предоставя на рейс контрола допълнителна информация за условията на пистата.

Мерцедес казва, че сензорът ще създава 3D карта на околната среда в реално време пред колата за сигурност. Това ще подобри способността на пилота на колата за сигурност да оценява ситуацията на пистата, като същевременно поддържа необходимата скорост на движение.

Оборудването ще бъде вградено в покривната линия на автомобила за сигурност на Мерцедес. Германският производител споделя тази роля с Астън Мартин.

Шефът на тима на Мерцедес Тото Волф подчерта потенциала на споразумението с Luminar.

„Бях силно впечатлен от техния път досега, както от технологията им и от работата, която са свършили“, сподели Волф.

„Това е една наистина вълнуваща и иновативна област, която ще има сериозни ползи за автомобилната индустрия и мобилността като цяло. Нашето сътрудничество ще използва първоначалната развойна дейност между Luminar и Мерцедес-Бенц. Самият аз съм развълнуван да видя как можем да надградим това.“

„Културата на иновации и предприемачество на Luminar също така се вписва изключително добре в нашия собствен морал и ценности. Това на практика е едно естествено сътрудничество“, добави австриецът.

„Партньорството с нашия отбор от F1 е естествено продължение на съществуващото партньорство на Mercedes-Benz с Luminar. Така ще подпомогнем реализирането на нашата визия за безаварийно шофиране в серийните автомобили на Мерцедес„, заяви Маркус Шафер.

„Мерцедес-Бенц винаги е бил в челните редици на иновациите и безопасността. Ние очакваме с нетърпение да продължим усилията си за развитие с Luminar, за да предоставим тази технология на нашия отбор от F1“, добави главният технологичен директор на тима от Бракли.

Междувременно Luminar разглежда F1 като идеална витрина за своите продукти

„Технологията на Luminar винаги е била насочена към разширяване на границите на производителността. В същото се подобрява безопасността на автомобилите“, каза Остин Ръсел.

„В F1 Мерцедес довежда това нещо до световната сцена за автомобилни ентусиасти. Същата водеща технология, разработена в партньорство с Mercedes-Benz за серийните им автомобили, ще бъде споделена с отбора в F1. По този начин ще се демонстрират предимствата на производителността и безопасността при всякаква скорост – започвайки от града, минавайки през аутобана и стигайки до пистата“, добави главният изпълнителен директор на Luminar.