Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес също пострада от глобалния IT срив

Мерцедес също пострада от глобалния IT срив

1245
0
Мерцедес F1 W15
снимка, Спас Генев

Мерцедес също пострада от глобалния IT срив. Отборът от Бракли се сблъска с проблеми, предизвикани от софтуерния ъпдейт на CrowdStrike по-рано днес. Но според Андрю Шовлин, негативният ефект върху работата на отбора е бил минимален.

По-рано днес имаше глобален срив в IT сферата. Той беше свързан с дефект в софтуерната актуализация на американската технологична компания за киберсигурност CrowdStrike. Този проблем засегна голям брой машини в целия свят, използващи операционни системи на Майкрософт Уиндоус.

Проблемите доведоха до появата на син екран на смъртта (BSOD) на засегнатите машини. От проблема бяха засегнати редица банки, авиационни и телевизионни компании. Това доведе до спиране на работата на системите им за известно време и отмяна на редица полети.

CrowdStrike е един от партньорите на Мерцедес в F1. Екипът от Бракли използва софтуер на компанията и по-рано днес имаше проблеми със своите компютри.

Решението на проблема с CrowdStrike просто- трябва всяка машина с Уиндоус да се върне към предишната версия на софтуера. Такова нещо не е толкова трудно за изпълнение, но отнема много време.

Мерцедес трябваше да изпълни тази задача сутрина. Тимът завърши връщането на предишния софтуер на всеки от компютрите, използвани на пистата и във фабриката. Последните компютри, които бяха поправени, бяха тези на питуола, тъй като не бяха необходими до началото на първата тренировка.

Приема се, че до началото на тренировката в 13:30 ч. местно време цялата работа е била завършена. Следователно глобалният срив в системата не е оказал сериозно влияние върху работата на Мерцедес по време на сесията

Оперативния директор на Мерцедес Андрю Шовлин коментира днешния глобален IT срив. Според неговите думи. отборът не е имал сериозни проблеми по време на първата свободна тренировка. Шовлин също така гарантира, че ситуацията ще бъде под контрол до края на уикенда.

„Получихме голяма подкрепа от тях и от всички наши партньори. Имаше малко работа, която трябваше да свършим. Имаме много компютри в гаража, по стените на боксовете и на други места тук. Всички те се нуждаеха от обновяване“, сподели Шовлин.

„Но ние се справихме с това. Влиянието в FP1 беше минимално, ако не и нулево. Да, това създаде малко работа, но сега сме там, където трябва да бъдем“, добави оперативният директор на Мерцедес.

Междувременно бившият партньор на F1 Acronis заяви, че решението на проблема с обновяването на CrowdStrike е било доста тромаво

„Неотдавнашният срив в работата на CrowdStrike изглежда се дължи на грешка в техния EDR агент, който за съжаление не е бил щателно тестван. Това доведе до широко разпространени смущения, тъй като бяха засегнати много инсталации в световен мащаб. Неправилната актуализация изисква ръчна намеса, за да бъде отстранена. Това означава рестартиране на системите в „безопасен режим“ и изтриване на дефектния файл на драйвера. Този процес е тромав и оставя системите уязвими междувременно, което може да доведе до опортюнистични атаки“, каза главният директор по информационна сигурност на Acronis Кевин Рийд.