Начало Избрани Мерцедес ще представи W14 малко след Ферари

Мерцедес ще представи W14 малко след Ферари

1541
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
снимка: Майкъл Потс

Мерцедес ще представи новия си болид W14 на 15 февруари.  По този начин германците станаха седмия отбор, който обяви плановете си за представяне на колата за сезон 2023 в F1.

Мерцедес се стреми да се възстанови след разочароващата миналогодишна кампания. Базираният в Бракли отбор се смъкна до трето място в шампионата при конструкторите след като бе изпреварен от Ред Бул Ферари. Сребърните стрели се постоянно се опитваха да се справят с проблемите с подскачането на болида W13. Този неприятен феномен създаваше затруднения при движението на пистата и причиняваше поражения по задвижващата система.

Благодарение на сериозните усилия за развитие и упоритата работа, Мерцедес все пак успя да навакса част от изоставането си през 2022 г. Екипът от Бракли дори прекъсна едногодишната си суша без победа благодарение на Джордж Ръсел. Младият британец триумфира в Гран при на Сао Пауло и записа първа победа откакто е част от F1. Успехът на германския производител бе двоен след като Люис Хамилтън финишира на втора позиция.

Болидът на Мерцедес за сезон 2023 носи името F1 W14 E Performance. Той ще бъде официално представен на 15 февруари, което е само един ден след премиерата на колата на Ферари. Това ще се случи на специално събитие, излъчвано на живо от Силвърстоун. Това е подобно на предишните премиери на отбора от Бракли. На него ще присъстват титулярните пилоти Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, както и шефът на Мерцедес Тото Волф. Не се знае дали на церемонията ще видим и новия резервен състезател на Мерцедес Мик Шумахер.

Очаква се W14 да бъде много по-различен от своя предшественик W13. Според Волф, болидът за тази година може да поднесе някои изненади. Шефът на Мерцедес призна, че в Бракли се работи неуморно върху модела за тази година. Той трябва да доближи Ред Бул и Ферари и евентуално да върне екипа от Бракли на върха.

„Изграден от предизвикателствата на тестовата кампания през 2022 г. с W13, която принуди екипа да се изправи срещу и да преодолее многобройни предизвикателства, W14 се основава на уроците, научени през миналата година“, се казва в изявление на Мерцедес.

„Напредъкът, постигнат благодарение на усилията и решителността на всички в Бракли и Бриксуърт, помогна за постигането на по-силни резултати от средата на сезон 2022 нататък. Кулминацията бе двойната победа в Гран при на Сао Пауло.“

Така вече 7 отбора обявиха кога ще представят болидите си за сезон 2023 в F1. За момента Хаас, Алфа Ромео и Ред Бул не разкриват кога ще покажат новите модели. на своите автомобили.