Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес на първа редица, Розберг с победа в квалификацията

Мерцедес на първа редица, Розберг с победа в квалификацията

29
0
2014,Бахрейн,Мерцедес,Нико Розберг

Нико Розберг успя да спечели квалификацията за Гран при на Бахрейн. Германският пилот на Мерцедес успя да се възползва от грешка в последния опит на своя съотборник Люис Хамилтън, който остана на второ място. Третото място зае Даниел Рикиардо от екипа на Ред Бул, следван от Валтери Ботас (Уилямс), Серхио Перес (Форс Индия) и Кими Райконен (Ферари). Останалите пилоти в топ 10 са Бътън (Макларън), Маса (Уилямс), Магнусен (Макларън) и Алонсо (Ферари). Световният шампион Себастиян Фетел от екипа на Ред Бул остана на 11-а позиция след проблем със скоростите.

Температурата на въздуха в началото на квалификацията, започнала след залез слънце бе около 22 градуса. Асфалтът пък бързо изстиваше, като в началото бе малко под 30 градуса.

Трафикът бе сериозен още в началото на първата част на квалификацията, като пилотите бързаха да усетят и условията на пистата, които се различаваха значително от тези следобед. Падането на нощта отново предизвика сериозно изстиване на пистата.

Голяма част от пилотите използваха меките гуми още в тази първа част, като само тези на Мерцедес, уверени в превъзходството си заложиха на медиум.

Ботас, Маса и Сутил изчакаха максимално, преди да направят своите първи опити и това се оказа съдбоносно за пилота на Заубер. След неразбирателство с Грожан по време на бързата си обиколка, той не успя да се класира напред, отпадайки заедно с Малдонадо, Кобаяши, Бианки, Ериксон и Чилтън.

Голяма част от пилотите започнаха втората част на квалификацията с меките гуми. Това бе продиктувано от една страна заради риска за дъжд, след като огромен облак надвисна над пистата. От друга страна пък типа гуми, с които се постига най-доброто време във втората част е и този, с които пилотите стартират в състезанието. Меките гуми определено бяха по-бързи през целия уикенд до този момент, но пък се износваха доста бързо, което означаваше, че след къса серия обиколки в началото вероятно мнозинството ще избере да изкара останалата част от надпреварата с медиум.

Втората част предложи много интересно развитие. В края ѝ от битката за полпозишъна отпаднаха Себастиян Фетел и Нико Хюлкенберг. И двамата се представяха доста добре до този момент, но в крайна сметка проблеми с техниката не позволиха на световния шампион да се класира за последната част за втори път от проведените три квалификации. Германският пилот на Ред Бул се оплака от проблем при свалянето на скоростите.

Освен двамата германци след втората част отпаднаха пилотите на Торо Росо, Данил Квят и Жан-Ерик Верн, допълнени от Естебан Гутиерес (Заубер) и Ромен Грожан (Лотус).

Ботас този път бе първият пилот, направил опит в третата част на квалификацията. Финландецът успя да поведе пред Перес и Маса, но времето му бе буквално отнесено от Нико Розберг. Люис Хамилтън постигна много добро време в последния сектор, но въпреки това остана на около 0,3 сек от своя съотборник на второ място. Бътън бе шести, следван от Рикиардо, Магнусен и Алонсо. Райконен бе единственият пилот, който се отказа от опит в началото на третата част. Това бе продиктувано и от факта, че той, заедно със съотборника си Алонсо и пилотите на Макларън разполагаше само с един комплект нови меки гуми.

Райконен успя да спечели шеста позиция, а Люис Хамилтън допусна грешка при спирането за първи завой. Това означаваше, че Розберг нямаше нужда дори да довършва втория си опит, след като бе свършил работата си още след първия. Даниел Рикиардо се нареди трети, изпреварвайки Ботас и Перес. Бътън постигна седмо време, изпреварвайки Маса, Магнусен и Алонсо, класирал се едва 10-и.

Така утре от първа редица ще стартират пилотите на Мерцедес, следвани от Ботас и Перес заради наказанието на Рикиардо (преместване назад с 10 места) от Малайзия. Едва на пето място е първата кола, която не използва задвижваща система на Мерцедес – Кими Райконен с Ферари.